fbpx

Bolečine v križu imejmo pod nadzorom

arhiv

Bolečina v križu je bodisi nenadna, nekaj novega, bodisi stara znanka, ki povzroči, da skorajda ne mine dan, da se je ne bi zavedali. Bolečina…

Bolečina v križu je bodisi nenadna, nekaj novega, bodisi stara znanka, ki povzroči, da skorajda ne mine dan, da se je ne bi zavedali.
Bolečina v križu je najpogostejša med bolečinami lokomotornega sistema, saj jo vsaj enkrat v življenju izkusi kar 80 odstotkov ljudi. Pogosteje se pojavlja pri starejših ljudeh, ki imajo na hrbtenici – poleg drugih – tudi precej degenerativnih sprememb, vendar jo poznajo tudi mladi in celo otroci.

Spremljati bolečino

Z bolečino v križu se ukvarjajo številni strokovnjaki (specialisti fizikalne medicine in rehabilitacije, ortopedi, fizioterapevti), ki pa obravnavajo predvsem težavo in manj bolnika s to težavo. Poleg tega med pregledom pri zdravniku ali sprejemom na terapijo pri fizioterapevtu ni dovolj časa, da bi težavo, njen vzrok in postopke zdravljenja, ki jih je deležen bolnik, natančneje pojasnili. Učinek zdravljenja je tako lahko zelo vprašljiv, poleg tega se utegne primeriti, da bolnik zaradi slabe seznanjenosti naredi kaj, kar stanje še poslabša.

Bolnik mora vedeti, zakaj trpi – kje je mesto bolečine, kaj boli, kaj povzroča bolečino, zakaj je določena terapija ustrezna in zakaj nekaterih stvari ne sme početi.

Kaj boli?

Hrbtenica je sestavljena iz funkcionalnih enot, ki jih sestavljajo dve sosednji vretenci in medvretenčna ploščica. Ti so položeni eden nad drugim; povezujejo jih vezivna vlakna, sklepne ovojnice, ligamenti in mišice. Vse te strukture so oživčene s tankimi živčnimi vlakni, ki, ko pride do patologije, prevajajo bolečinske dražljaje v center za bolečino v možganih. Še posebno veliko oživčenih struktur je med vrhom trnastega odrastka na četrtem ledvenem vretencu, zgornjim trnom črevnice in trtice, v tako imenovanem multifidus trikotniku, kjer je tudi najpogosteje sedež bolečin v križu.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni froum: Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema in izvedeli boste več na >>


Sledite nam