fbpx

Koraki mojega življenja. Tudi vi se odločite za ginekološki pregled.

arhiv

Redni ginekološki pregledi so najboljši način za odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu. Vedno poskrbite za to, da boste pregled opravili vsaj enkrat na tri leta….

Redni ginekološki pregledi so najboljši način za odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu. Vedno poskrbite za to, da boste pregled opravili vsaj enkrat na tri leta.

Zakaj svetujemo preventivni ginekološki pregled?

  • Odločitev za preventivni ali redni ginekološki pregled – takrat, ko ženska nima ginekoloških težav – je dokaz njenega ozaveščenega in odgovornega odnosa do lastnega zdravja. Na tem pregledu je mogoče odkriti spremembe celic materničnega vratu, preden bi lahko postale rakave.
  • Če so spremembe pravočasno odkrite, je mogoče s preprostim  zdravljenjem preprečiti bolezen. Za raka materničnega vratu  je namreč značilno, da se začenja neopazno, brez znakov, ko pa povzroči težave, je zdravljenje zahtevnejše in manj uspešno.

Kaj je državni program ZORA?

  • Ime preventivnega programa ZORA sestavljajo črke iz naslova programa – Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb.
  • S programom ZORA želimo spodbuditi  ženske, da bi prihajale na redne ginekološke preglede.
  • V programu ZORA bo vsaka ženska, stara 20–64 let, ki v treh letih ne bo imela pregledanega brisa materničnega vratu, dobila vabilo.
  • Ženska, pri kateri bosta izvida dveh brisov materničnega vratu, opravljenih v obdobju enega leta, negativna, bo dobila vabilo na  naslednji  pregled čez tri leta.
  • Zelo malo je verjetno, da bi za rakom materničnega vratu zbolela ženska, pri kateri so bili izvidi brisov materničnega vratu ves čas do njenega 64. leta starosti negativni. Vabil na pregled ji zato ne bomo več pošiljali. Priporočamo pa ji, da se o nadaljnjih preventivnih pregledih pogovori s svojo ginekologinjo ali ginekologom.

Nekaj nasvetov pred pregledom

  • Če na ginekološkem pregledu niste bili že tri leta ali več, ne čakajte na vabilo! Takoj se naročite na pregled pri svoji ginekologinji ali ginekologu.
  • Če uporabljate kemično kontracepcijo (kondom s spermicidi, kreme, pene itd.) in vlažilne kreme, svetujemo, da 24 ur pred pregledom nimate spolnih odnosov. Ta sredstva namreč vplivajo na izvid brisa materničnega vratu.
  • Na pregled in odvzem brisa pridite v času, ko nimate menstruacije, ker kri v brisu ovira pregled celic.

Podrobnejše informacije preberite v PRILOŽENI PUBLIKACIJI z naslovom: “Koraki mojega življenja”

Vir: Zora – državni program presejanja raka materničnega vratu

Premišljujete o možnosti cepljenja? Ste v dilemi glede stranskih učinkov? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam