Kaj bi se zgodilo v svetu brez komarjev?

anonimni uporabnik, 30. julij 2010
Ostalo

Iztrebitev katerega koli organizma bi imela velike posledice za ekosistem – morda pa tudi ne Raziskovalka Jittawadee Murphy vsak dan odklene vrata vroče in zadušljive…

Iztrebitev katerega koli organizma bi imela velike posledice za ekosistem – morda pa tudi ne

Raziskovalka Jittawadee Murphy vsak dan odklene vrata vroče in zadušljive sobe na inštitutu Walter Reed v Silver Springu v Združenih državah Amerike, kjer živi na milijone z malarijo okuženih komarjev mrzličarjev. Ličinke nahrani z ribjo hrano, krvi lačnim samicam pa nastavi trebuščke omamljenih miši. Murphyjeva komarje preučuje že 20 let in išče načine, s katerimi bi omejila okužbe s paraziti in virusi, ki jih prenašajo. Kljub temu da se preživlja z raziskavami komarjev, pa bi Murphyjeva še vedno raje videla, da bi komarje enostavno iztrebili.

Z njeno željo bi se strinjale milijarde ljudi. Vsako leto se z malarijo prek pika komarja okuži okoli 247 milijonov ljudi, en milijon pa jih umre. Nadležne žuželke so velik medicinski in finančni zalogaj, saj širijo rumeno mrzlico, vročico dengo, japonski encefalitis, mrzlico doline Rift, hikungunya virus in virus zahodnega Nila. Tudi če bi jim odvzeli bolezni, pa bi komarji vseeno ostali prava nadloga, saj tudi piki brez okužbe poskrbijo za celodnevno praskanje.

Bi komarje sploh kdo pogrešal?

Na svetu (vsaj v tem trenutku) poznamo 3500 vrst komarjev – samo nekaj vrst nadleguje ljudi. Živijo na skoraj vsakem kontinentu in v vseh življenjskih okoljih ter imajo pomembne funkcije v ekosistemih. “Komarji so na Zemlji že več kot 100 milijonov let,” trdi Murphyjeva, zaradi česar se znanstveniki glede odgovora o iztrebljenju ne morejo poenotiti. Če bi iztrebili samo eno vrsto komarjev, bi lahko določen plenilec ostal brez plena ali katera od rastlin brez opraševalca.

Kljub temu večina znanstvenikov ugotavlja, da bi se ekološka brazgotina, ki bi jo za seboj pustila iztrebitev določene vrste komarjev, kmalu zacelila, saj bi nadležne krvosese kmalu zamenjal drug organizem. Življenje bi ponovno steklo po starih tirnicah – morda novih, celo boljših.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 05:45
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close