fbpx

Jabolka tudi kuhamo in pečemo

arhiv

Jabolko brez pesticidov je zdravo. Ima majhno energijsko vrednost, bogato vsebnost topne prehranske vlaknine in obilico zaščitnih snovi – fitokemikalij, ki varujejo zdravje. Uživamo ga…

Jabolko brez pesticidov je zdravo. Ima majhno energijsko vrednost, bogato vsebnost topne prehranske vlaknine in obilico zaščitnih snovi – fitokemikalij, ki varujejo zdravje. Uživamo ga lahko presno, kuhanega, pečenega ali sušenega, priljubljeni so tudi jabolčni sok, jabolčni kis in pijača jabolčnik.

Čvrste, hrustljave in sočne sorte jabolk uživamo presne, za pečenje (za pite in za zavitke) pa uporabljamo jabolka, ki ohranijo aromo. Za pripravo omak in za sušenje so najboljša rumeno obarvana jabolka, na primer zlati delišes. Uživanje jabolk je preventiva proti raku, varuje pred astmo, ojača srce, pomagala naj bi tudi preprečevati razvoj različnih vrst raka: na dojkah, pljučih, črevesju ter jetrih, deluje za boljši spomin, za boljše kosti. Z malo domišljije pa dobi celo eksotični okus. Jabolka so nasitna po zaslugi pektina, vlaknine, ki ostaja v želodcu dalj časa in tako povečuje občutek sitosti, hkrati pa omogoča, da črevesje bolje vsrkava hranljive snovi.

Vir: tednik 7 dni

Obiščite spletni naslov in preberite nasvete in namige o kulinaričnih dobrotah na >>


Sledite nam