fbpx

Trebušna debelost

arhiv

Nevarna bolezen Trebušna ali visceralna debelost je predmet poglobljenih znanstvenih in kliničnih raziskav zadnjih let. Spada med tipične »večorganske« ali sistemske bolezni, to je take,…

Nevarna bolezen

Trebušna ali visceralna debelost je predmet poglobljenih znanstvenih in kliničnih raziskav zadnjih let. Spada med tipične »večorganske« ali sistemske bolezni, to je take, kjer se bolezen nekje začne, od tam pa požene lovke po celem telesu in lahko njene posledice opazujemo na številnih organih, ki na prvi pogled z osnovno boleznijo sploh niso povezani.

Zbolijo moški in ženske

Težko je verjeti, a za trebušno debelostjo lahko obolijo odrasli ljudje tako z normalno telesno težo kot tudi tisti s povečano telesno težo. Bolezen je pogostejša pri moških pred 45. letom starosti, po 50. letu pa je pri ženskah in moških skoraj enako pogosta. Žal lahko za to boleznijo obolijo tudi otroci, a le tisti s povečano telesno težo.

Kako ugotovimo bolezen?

Ugotavljanje trebušne debelosti je zelo preprosto: potrebno je le izmeriti obseg pasu 2 cm nad popkom; vse ženske, ki imajo ta obseg večji od 80 cm in vsi moški z obsegom pasu večjim kot 94 cm imajo povečano količino maščobe v predelu trebuha. In prav ta maščoba je tista, ki povzroča bolezenske spremembe, značilne za trebušno debelost.

Vir: Viva.si

Se soočate s prenizko ali prekomerno težo? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam