fbpx

Fakulteta za strojništvo v zameno za 580 tisoč evrov dobila najzmogljivejši superračunalnik

arhiv

Ljubljana – Ljubljanska fakulteta za strojništvo je danes s podjetjem Anni podpisala pogodbo o nakupu najmočnejšega superračunalnika v slovenskem univerzitetnem okolju, ki so ga na…

Ljubljana – Ljubljanska fakulteta za strojništvo je danes s podjetjem Anni podpisala pogodbo o nakupu najmočnejšega superračunalnika v slovenskem univerzitetnem okolju, ki so ga na fakulteti poimenovali s kratico HPC (High Performance Computing). Skupna vrednost nakupa opreme in stroškov namestitve znaša 580.000 evrov, so sporočili s fakultete.

Dekan Fakultete za strojništvo Jože Duhovnik ocenjuje, da superračunalnik HPC ponuja občuten kakovosten preskok za fakulteto. Meni, da so danes superračunalniki nujna tehnična infrastruktura za izvajanje računalniško podprtih simulacij realnih problemov in so zato nepogrešljivi za znanstveno raziskovanje na inženirskih področjih predvsem pa strojništva.

Najnovejša pridobitev fakultete pa ne bo namenjena zgolj interni uporabi, ampak bo zmogljivosti superračunalnika HPC lahko uporabljala tako domača znanstvena in industrijska strokovna kot tudi mednarodna univerzitetna javnost.

Vir: dnevnik.si

Vam računalniki, programska oprema in ostale e-naprave predstavljajo izziv ali težavo? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam