fbpx

Nevarnost se skriva v sredstvih za čiščenje

arhiv

Razne tekočine za čiščenje plesni v gospodinjstvih, osvežilci zraka, sredstva proti žužkom in nekatera druga pršila bi lahko, če jih uporabljamo pogosto, podvojili možnosti za…

Razne tekočine za čiščenje plesni v gospodinjstvih, osvežilci zraka, sredstva proti žužkom in nekatera druga pršila bi lahko, če jih uporabljamo pogosto, podvojili možnosti za nastanek raka na dojkah, so opozorili znanstveniki v študiji, ki so jo objavili v Enviromental Healthu.

V raziskavi je sodelovalo 1500 žensk, starih med 60 in 80 let, ki so pojasnile svoje navade pri čiščenju v gospodinjstvu. Znanstveniki so potem primerjali pojavnost raka s koriščenjem nekaterih sredstev za čiščenje. Dr. Julia Brody, vodja raziskave, je zapisala, da so imele ženske, ki so uporabljale več sredstev za čiščenje, še enkrat večjo možnost, da zbolijo za rakom dojk, od tistih, ki so uporabljale manj čistilnih sredstev.

Znanstveniki pravijo, da je ta študija pokazala na povezanost uporabe sredstev za čiščenje z rakom pri ženskah. Po njihovem mnenju je vzrok najverjetneje enokrini hormon (EDC), ki teoretično lahko vpliva na rast celic raka, ki so občutljive na estrogen.

Vir: dnevnik.si

Eko je postal način življenja in razmišljanja. Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam