fbpx

Novo poglavje v preprečevanju aidsa: vaginalni gel

arhiv

Ljubljana – Na področju preprečevanja okužb z virusom HIV in aidsom so znanstveniki našli nov žarek upanja – vaginalni gel, ki ga ženske uporabijo pred…

Ljubljana – Na področju preprečevanja okužb z virusom HIV in aidsom so znanstveniki našli nov žarek upanja – vaginalni gel, ki ga ženske uporabijo pred spolnim odnosom. Kot kažejo študije, je ta pred okužbami ubranil že številne ženske.

Znanstveniki sicer že leta iščejo pravo metodo, s katero bi se ženske zavarovale pred aidsom. Novo odkritje je aktiviste v boju proti aidsu navdalo z veliko optimizma in navdušenja, vendar pa bo treba počakati še na nadaljnje raziskave, ki bodo potrdile metodo.

Za aidsom vsako leto zboli nesorazmerno veliko žensk, v Afriki jih je med novimi obolelimi kar 60 odstotkov. Največ teh je iz najrevnejših območij, kjer so ženske z nizkim socialnim statusom slabo poučene o vzdržnosti in spolnih boleznih, pa tudi o varni spolnosti z uporabo kondoma.

“Ženskam dajemo novo upanje,” je ob predstavitvi rezultatov študije povedal Michel Sidibé, izvršni dirketor organizacije Unaids, programa ZN za preprečevanja aidsa. “Prvič imamo pred seboj rezultate, s katerimi bi ženske lahko prevzele nadzor nad preventivo. Če bodo rezultati potrjeni, bo ta antibiotik pomembno vplival pri revoluciji preventive pred HIV in nam pomagal v boju pri preprečevanju epidemije aidsa,” je povedal.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam