fbpx

Kako znižati slab holesterol?

arhiv

Po nacionalnem programu primarne preventive srčno-žilnih bolezni je bilo v Sloveniji pregledanih že približno 500.000 odraslih oseb. Ugotovljeno je bilo, da ima kar 69,2 odstotka…

Po nacionalnem programu primarne preventive srčno-žilnih bolezni je bilo v Sloveniji pregledanih že približno 500.000 odraslih oseb. Ugotovljeno je bilo, da ima kar 69,2 odstotka Slovencev povišano raven holesterola v krvi.

To navadno privede do bolezni srca in ožilja, ki so še vedno najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Holesterolu se je mogoče izogniti, raven znižati in pojav ustrezno zdraviti. Pomagala bo že sprememba nezdravega življenjskega sloga.

Holesterol je v človeškem telesu nepogrešljiv. Težave nastanejo le, kadar ga je preveč. Gre za voskasto, maščobi podobno snov v vsaki celici, saj je sestavni del njenih membran. Najdemo ga tudi v živčnem tkivu in žolču. Potreben je za nastanek nekaterih pomembnih hormonov in vitamina D.

Večina primarnih hiperlipidemij nastane zaradi nezdravih življenjskih navad. Zdravnik najprej svetuje bolnikom uravnoteženo prehrano, kar pomeni manjši vnos nasičenih maščobnih kislin in holesterola, več sestavljenih ogljikovih hidratov in nenasičenih maščobnih kislin ter vlaknin, ki so v sadju, žitaricah, zelenjavi in ribah. Pomembno je tudi zmanjšanje vnosa kalorij, kadar je treba izgubiti težo, vsekakor pa je treba omejiti porabo soli in alkohola, zlasti če ima bolnik tudi povišan krvni tlak. Nujni sta opustitev kajenja in uvedba redne telesne dejavnosti.

Čokolada

Čokolada vsebuje antioksidant flavonoid, ki preprečuje, da bi se eritrociti zlepljali in nalagali na žilno steno. Košček na dan prežene slab holesterol stran. Obstaja je več vrst. Grenka ima največ kakava. Mlečna vsebuje kakavovo maslo, mleko, sladkor ali druga sladila ter arome, ki jih dodajo kakavovi masi. Bela pa je pravi posebnež med čokoladami. Vsebuje namreč kakavovo maslo, je pa popolnoma brez nemastnih kakavovih delov.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam