Skoraj nikoli ni prepozno ugotavljajo nova dognanja in postavljajo nove izzive

anonimni uporabnik, 19. julij 2010
Ostalo

A  času moramo dati čas! HOMEOSTAZA – cilj vsakogar, ki želi biti mladosten, vitalen in ČIM MANJ BOLAN! Pri osnovni skrbi za dobro počutje in…

A  času moramo dati čas!

HOMEOSTAZA – cilj vsakogar, ki želi biti mladosten, vitalen in ČIM MANJ BOLAN!

Pri osnovni skrbi za dobro počutje in čim boljšo vitalnost našega organizma največkrat skrbimo za svoje mišice, kosti, srce, kožo. Redko pomislimo, da je naše telo sestavljeno iz  nekaj 10.000 milijard celic. Vse celice so si v več kot 70%  delovanja popolnoma enake. Zato potrebujejo ENAKO celično hrano. Veliko različnih elementov in snovi  v zelo majhnih količinah.

To jim omogoča, da v določenem trenutku in v določenem okolju lahko uporabijo prav tiste elemente, ki so jim potrebni za izgradnjo določenih obrambnih molekul ali določenih gradnikov.
Tako lahko celice med seboj delujejo čim bolj usklajeno, s čim manj napakami. To je osnova, da organizmu nudimo možnost, da tekom dneva čim večkrat vzpostavlja energetsko ravnovesje ali t.im. HOMEOSTAZO. Ob doseganju energetskega ravnovesja telo učinkovito nevtralizira  škodljive proste radikale.

Ko telo ni sposobno energetskega ravnovesja, prihaja do nastajanja večjega števila škodljivih prostih radikalov in neuporabnih molekul, ki povzročajo napake v metabolizmu celice.

Če se te škodljive molekule in ioni ne morejo pravočasno nevtralizirati ali odstraniti iz celic in medceličnine, se nabirajo v celicah kot celični depoji t.im. RUMENA PIGMENTNA ZRNCA in povzročajo degeneracijo in hitrejše staranje celic.

Celice VSEH organov pa se tudi razmnožujejo (torej se organi obnavljajo) vse življenje.

Tukaj je priložnost vsakega, da poskrbi za optimalno “popravljanje”nastalih napak in s tem upočasnitev ali omilitev degenerativnih procesov. Pomembno pa je, da ne obupamo, da smo redoljubni in “damo” času čas.

Vir: Biology of Ageing, 2006,  Free Radicals in Biology and Medicine, 2008

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close