fbpx

Stroka: Porod na domu trenutno ni varen

arhiv

Pred dnevi se je zgodil že drugi zaplet pri porodu na domu – Otroka je bilo treba oživljati Pred dnevi je pri porodu na domu…

Pred dnevi se je zgodil že drugi zaplet pri porodu na domu – Otroka je bilo treba oživljati

Pred dnevi je pri porodu na domu v Ljubljani prišlo do zapleta, v katerem je bilo ogroženo zdravje otroka in matere. Ker je to letos že drugi tovrstni zaplet, stroka opozarja, da sta lahko pri porodu doma ogrožena zdravje in življenje matere in otroka.

“Porod na domu v Sloveniji trenutno ni organiziran tako, da bi zagotavljal varnost za življenje matere in otroka,” je opozorila Tanja Premru Sršen iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Porod je varen takrat, ko je mogoče strokovno ukrepati v primeru zapletov; pri materi je to predvsem poporodna krvavitev, ki je vzrok večine smrti porodnic, pri otroku pa gre predvsem za zaplete s pomanjkanjem kisika, kar lahko povzroči trajne nevrološke okvare ali celo smrt. “V Sloveniji je umrljivost novorojenčkov zelo nizka in ne želimo si, da bi se po nepotrebnem povečala,” je povedala. Ženske si želijo rojevati doma, ker si želijo manj medicinskih posegov in večjo intimnost. A je raziskava, ki so jo letos opravili v ZDA, kjer porod na domu omogočajo, pokazala, da je pri porodu na domu res manj intervencij, kot sta rezanje presredka in carski rez, a je umrljivost novorojenčkov trikrat višja kot pri porodih v bolnišnici.

 

Kaj pa pravijo na forumu “Porod po meri ženske”>

http://www.dnevnik.si


Sledite nam