fbpx

Seksualna anoreksija

arhiv

Seksualna anoreksija je obsesivno stanje, katerega značilnost je umsko, telesno in čustveno izogibanje posameznika vsemu, kar je povezano s spolnostjo. Podobno kot pri stradanju in…

Seksualna anoreksija je obsesivno stanje, katerega značilnost je umsko, telesno in čustveno izogibanje posameznika vsemu, kar je povezano s spolnostjo. Podobno kot pri stradanju in nesmiselnem sledenju dietam, lahko tudi kompulzivno odrekanje na področju spolnosti posameznika navda z občutkom moči in ščiti pred bolečino.

Kompulzivna uporaba alkohola in prepovedanih drog, kompulzivno hazardiranje, prenajedanje in druge zasvojenosti spremenijo stanje zavesti. Pretirano izogibanje vsemu, kar je povezano s seksom, lahko na enak način navidezno izbriše posameznikove težave. Tovrstna obsedenost postane način spoprijemanja z vsemi oblikami stresa in drugimi težavami v življenju. Tako kot druge zasvojenosti in kompulzivna vedenja ima tudi seksualna anoreksija resne posledice. Seks postane skriti sovražnik, ki ga je treba nenehno držati na varni razdalji – tudi za ceno tega, da posameznik zatre pomemben del samega sebe in se mu odreče.

Strokovnjaki s področja medicine spolnosti že dolgo opažajo podobnosti med motnjami hranjenja in motnjami na področju spolnosti; mnogi med njimi ugotavljajo podobnosti med anoreksijo (anorexia nervosa) in seksualno anoreksijo.

Vir: Viva.si

Imate tudi vi težave v spolnosti? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam