Priporočilo slovenske stroke, ki se ukvarja s presajanjem krvotvornih matičnih celic

anonimni uporabnik, 28. junij 2010
Ostalo

Popkovnično kri darujte v javno banko To je priporočilo slovenske stroke, ki se ukvarja s presajanjem krvotvornih matičnih celic – Verjetnost, da bo posameznik v…

Popkovnično kri darujte v javno banko

To je priporočilo slovenske stroke, ki se ukvarja s presajanjem krvotvornih matičnih celic – Verjetnost, da bo posameznik v prvih 20. letih življenja potreboval za zdravljenje lastne krvotvorne matične celice, je zelo majhna

Sodobni starši so v dilemi, ali naj ob rojstvu otroka shranijo popkovnično kri ali ne oziroma ali naj jo shranijo v javno banko in so krvotvorne matične celice dostopne vsem, ali pa naj popkovnično kri shranijo v zasebno banko in bodo te celice ob plačilu banki na voljo le njihovemu otroku, če jih bo potreboval za zdravljenje.

“Popkovnične krvi ne zavrzite, ampak shranite, in to v javno banko popkovnične krvi,” na to dilemo odgovarjajo asist. Vladan Rajić, dr. med., iz Službe za onkologijo in hematologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana pa tudi drugi strokovnjaki UKC Ljubljana, ki se ukvarjajo s presajanjem krvotvornih matičnih celic.

Trije viri krvotvornih matičnih celic

Danes uporabljajo tri vire krvotvornih matičnih celic: iz kostnega mozga, periferne krvotvorne matične celice, ki jo s postopkom citofereze zberejo iz krvi, in popkovnično kri. Ti viri se med seboj razlikujejo; poleg načina zbiranja predvsem po lastnostih in po tem, koliko krvotvornih matičnih celic vsebujejo.

Ob porodu zberejo od 50 do 100 ml popkovnične krvi, ki vsebuje dovolj celic, potrebnih za presaditev pri otroku ali odraslem z nižjo težo. Vendar je v popkovnični krvi krvotvornih matičnih celic v primerjavi s kostnim mozgom in periferno krvjo najmanj. Največ celic zberejo iz periferne krvi in to je po Rajićevih besedah tudi vir krvotvornih matičnih celic, ki se danes pri presaditvah uporablja najbolj pogosto.

Kakšen vir bodo uporabili, je sicer odvisno od indikacije za presaditev. “Če imate tkivno skladnega darovalca, boste uporabili ta vir. Če nimate skladnega darovalca, imate pa skladno popkovnično kri, boste uporabili popkovnično kri. Če pa imate na voljo skladno popkovnično kri in skladnega darovalca, zdravite pa na primer bolnika z levkemijo, boste izbrali kot vir krvotvorne matične celice, zbrane iz periferne krvi darovalca – ne samo zato, ker je v tem vzorcu več krvotvornih matičnih celic, ampak tudi zato, ker želite, da se razvije bolezen presadka proti gostitelju. Ta namreč ni usmerjena le proti gostitelju, ampak tudi proti rakavim celicam, če so še ostale v telesu. Če pa zdravimo otroka s prirojeno imunsko pomanjkljivostjo, je bolezen presadka proti gostitelju neželena. V takem primeru bi se med dvema skladnima viroma – popkovnično krvjo in darovalcem, odločili za popkovnično kri, ker je manj imunogena in sproži blažji reakcijo,” je pojasnil pediater.

Vir: dnevnik.si

Vas zanimajo novosti s področja shranjevanja matičnih celic? Posvetujte se na forumu >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 11:50
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close