fbpx

Plešavost

arhiv

Katero zdravilo deluje ? Plešavost ali alopecija je delna ali popolna izguba las, ki je lahko dedne narave, pa tudi posledica hormonskih dejavnikov, bolezni ali…

Katero zdravilo deluje ?

Plešavost ali alopecija je delna ali popolna izguba las, ki je lahko dedne narave, pa tudi posledica hormonskih dejavnikov, bolezni ali staranja. Obstaja več vrst in vzrokov plešavosti (prirojena, pridobljena, hormonska …), najpogostejša oblika izgube las (98 %) pa je androgena oziroma moška plešavost. Moška plešavost ali strokovno androgena alopecija je zelo pogost pojav. Do 50. leta starosti se začetni znaki plešavosti pokažejo pri skoraj vsakem drugem moškem, pri skoraj vseh ženskah pa se začnejo lasje redčiti okrog 60. leta starosti.

Od tanjšanja do redčenja las

Prve spremembe na lasišču se lahko pokažejo že v dvajsetih letih, s staranjem pa le še napredujejo. Začetni simptom je največkrat tanjšanje las, ti so tudi čedalje krajši in svetleje pigmentirani. Bolezen napreduje s postopnim redčenjem las vse do popolne plešavosti.

Krivci moški spolni hormoni

Pravega vzroka za plešavost še niso odkrili, znano pa je, da nanjo vplivajo predvsem moški spolni hormoni. Plešavost je tudi dedna, hitrost in obseg izpadanja las pa sta odvisna od vsakega posameznika, zato jih je zaradi različnih genskih osnov težko predvideti.

Vir: Viva.si

Vač informaciji o negi las, striženju, barvanju in frizurah preberite na spletnem forumu >>


Sledite nam