fbpx

Varčne sijalke povzročajo bistveno močnejše sevanje kakor običajne žarnice

arhiv

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) smo popoldne podelili nagrade osnovnošolcem, ki so izdelali najboljše raziskovalne naloge na temo »Elektromagnetna sevanja v mojem okolju«….

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) smo popoldne podelili nagrade osnovnošolcem, ki so izdelali najboljše raziskovalne naloge na temo »Elektromagnetna sevanja v mojem okolju«. V raziskovalni nalogi, ki je zasedla prvo mesto, sta mlada raziskovalca proučila nizkofrekvenčna magnetna polja, ki so jim izpostavljeni prebivalci Idrije in njene okolice zaradi transformatorskih postaj. Na podelitvi pa so strokovnjaki z Inštituta za neionizirna sevanja (INIS) tudi preverili, koliko sevajo varčne sijalke. Ugotovili so, da je sevanje pri njih bistveno močnejše kakor pri običajnih žarnicah.

Nekateri gospodinjski aparati povzročajo več sevanja kot transformatorska postaja

Zmagovalca natečaja, ki so ga razpisali Forum EMS, INIS, IVZ in Uprava RS za varstvo pred sevanji in poteka že tretje leto, sta osnovnošolca Jure Primožič in Nejc Pirih z OŠ Idrija, ki sta izdelala raziskovalno nalogo z naslovom »Je transformator vir sevanja v mojem okolju?«. Izmerila in primerjala sta magnetno polje v bližini transformatorskih postaj, v okolju stran od postaj ter v bližini različnih gospodinjskih naprav. Ugotovila sta, da so v okolici transformatorskih postaj vrednosti magnetnega polja povišane, a da nekateri gospodinjski aparati v neposredni bližini ustvarjajo večje magnetno polje kot transformatorska postaja na razdalji pet metrov. Drugo nagrado na natečaju si je prislužila raziskovalna ekipa z OŠ Vižmarje Brod.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS

Na spletnem forumu: Eko se lahko posvetujete o naravi, prehrani, varčevanju in pametni potrošnji sredstev na >>


Sledite nam