fbpx

Strokovnjaki za ustanovitev agencije za varno hrano

arhiv

Ljubljana – Sistem zagotavljanja varne hrane v Sloveniji je preveč razdrobljen in z vidika potrošnika izredno nepregleden, so opozorili strokovnjaki in politiki na današnji okrogli…

Ljubljana – Sistem zagotavljanja varne hrane v Sloveniji je preveč razdrobljen in z vidika potrošnika izredno nepregleden, so opozorili strokovnjaki in politiki na današnji okrogli mizi stranke Zares o ustanovitvi neodvisne agencije za varno hrano. Na kmetijskem ministrstvu sicer že pripravljajo izhodišča za reorganizacijo sistema.

Poslanka stranke Zares Cveta Zalokar Oražem je v uvodu okrogle mize v Ljubljani poudarila, da je ustanovitev samostojne institucije za varno hrano opredeljena v koalicijski pogodbi sedanje vlade, kljub temu pa je bilo za to področje le malo zanimanja. Pobudniki projekta v preteklih letih zanj niso uspeli angažirati ministrstva za zdravje, medtem ko so bili na kmetijskem ministrstvu bolj zainteresirani, a so želeli zase zadržati večino pristojnosti, je pojasnila.

Kot je poudarila Zalokar Oražmova, se v Zaresu zavzemajo za vzpostavitev krovne institucije, na katero bo vsak lahko neposredno naslovil vprašanja v zvezi z zagotavljanjem varnosti hrane. Ljudi in strokovnosti imamo v Sloveniji dovolj, je menila poslanka, najti pa moramo pravo organizacijsko obliko, ki bi povezala do sedaj razdrobljeno področje. Izpostavila je, da mora biti v izhodišče razprave postavljen potrošnik, ter predlagala ustanovitev strokovne medresorske skupine, ki bi pripravila izhodišča za ustanovitev agencije.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je menil, da je prehranska varnost ena od pomembnih prioritet vsake države. Poudaril je, da si tudi na kmetijskem ministrstvu želijo spremembe sedanjega stanja razdrobljenosti, saj imajo celo različne inšpekcije včasih različna mnenja. Proizvajalec hrane zato ne ve, kaj je prav in kako naj ravna, je izpostavil.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam