fbpx

Ljubosumje zaradi prevlade

arhiv

Sociologi se že nekaj časa ukvarjajo s vprašanjem, zakaj ženske, ki jih njihovi možje zlorabljajo, ostajajo v vezi. Popolnoma logično bi bilo, da ženska potem,…

Sociologi se že nekaj časa ukvarjajo s vprašanjem, zakaj ženske, ki jih njihovi možje zlorabljajo, ostajajo v vezi. Popolnoma logično bi bilo, da ženska potem, ko jo mož udari, pospravi svoje stvari in odide, a se to zgodi zelo redko. Največkrat razmišlja o posledicah takega dejanja, kam naj odide, kaj bo z otroci.

Večina teorij pravi, da se zlorabljene ženske tako težko ločijo od nasilnih partnerjev zato, ker so se takega vzorca naučile v otroštvu in da mati v taki situaciji poskuša svoje pomanjkanje avtoritete in nizko samopodobo nadomeščati z ljubeznijo do otrok in ostajajo v vezi predvsem zaradi otrok, kar pomeni, da se vzorec ne bo nikoli prekinil.

Raziskave kažejo, da se več kot četrtina žensk vsaj enkrat v življenju sreča z nasilnim partnerjem. Ženske, ki živijo z nasiljem, niso sposobne narediti koraka nazaj in pogledati cele slike. Travma vpliva na prepoznavanje sposobnosti in usvajanja kratkoročne preživetvene sposobnosti. Moški, ki trpinčijo ženske navadno dejanje opravičujejo z izzivanjem in ljubosumjem.

Vir: tednik 7 dni

Preberite nasvete, mnenja in izkušnje za pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah na forumu >>


Sledite nam