fbpx

Varno na sonce

arhiv

Kako se pravilno zaščititi? Poletje in sonce gresta z roko v roki. Preden boste svojo kožo izpostavili prijetnim in včasih prevročim sončnim žarkom, morate vedeti,…

Kako se pravilno zaščititi?

Poletje in sonce gresta z roko v roki. Preden boste svojo kožo izpostavili prijetnim in včasih prevročim sončnim žarkom, morate vedeti, kako se pred njimi zaščiti. Pred soncem se zaščitite s pokrivali, senčniki, očali, oblačili … Pri nanašanju zaščitnih sredstev ne pozabite na narti, ušesa in lasišče. Posebno pozornost namenite ustnicam, predelu okoli oči in vekam, kjer je koža še posebno tanka in občutljiva. Kreme z zaščitnim faktorjem uporabljajte tudi takrat, ko niste izpostavljeni neposrednemu sevanju sončnih žarkov, denimo v oblačnem vremenu, in ne samo na morju, kajti sonce vas lahko močno opeče tudi v mestu.

Sonce vas bo doseglo tudi v senci, saj se žarki odbijajo od peska ali vode. S pravilno izbiro in uporabo sredstev za sončenje boste poskrbeli za zadostno zaščito, tako da se vam ne bo treba bati neljubih posledic. Priporočljivo je, da zaščitno sredstvo preizkusite, še preden ga kupite. Številni ljudje so namreč alergični na katero od sestavin sredstev z zaščitnim faktorjem.

Solarij

Nemalo ljudi si pred sončenjem na soncu želi nabrati nekaj barve v solariju. Mnenja o tem so deljena, vsekakor pa tudi pri zadrževanju v solariju velja zmernost. Solarij je lahko enako škodljiv kot naravni sončni žarki in ima enake posledice, ki se pokažejo čez leta. Solarij in sonce dajeta drugačen tip zagorelosti. Pri naravni porjavelosti (UVA- in UVB-žarki) pigmentne celice dobijo spodbudo in sprostijo melanin. V solariju boste izpostavljeni samo UVA-žarkom, zato bo odtenek polti drugačen. Čeprav ste si v solariju nabrali nekaj podlage, morate biti na soncu pazljivi in uporabljati zaščito.

Vir: viva.si

Imate težave s kožo? Se sprašujete ali gre za kožno bolezen ali zgolj za preobčutljivo kožo? Posvetujte se >>


Sledite nam