fbpx

Tretjina otrok ima težave s spanjem

arhiv

V nasprotju z odraslimi se pomanjkanje spanja pri otrocih ne kaže z zaspanostjo podnevi, pač pa s prekomerno aktivnostjo in težavami v vedenju Težave s…

V nasprotju z odraslimi se pomanjkanje spanja pri otrocih ne kaže z zaspanostjo podnevi, pač pa s prekomerno aktivnostjo in težavami v vedenju

Težave s spanjem ima skoraj tretjina otrok. Kljub taki razširjenosti težave pa se zavest o pomembnosti motenj spanja pri otrocih šele vzpostavlja, je povedala asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, vodja ambulante za motnje spanja otrok na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

Pomembna je higiena spanja

Otrokovo spanje je nekaj povsem drugega kot spanje odraslega. Ko se otrok rodi, ni opremljen s fiziološkimi mehanizmi, da bi lahko noč prespal, pač pa se ti mehanizmi vzpostavljajo v prvih mesecih življenja. Naloga staršev je, da otroku pri tem pomagajo, in sicer predvsem z dobro higieno spanja, je poudarila zdravnica. Tako je pomembno, da otroku čim prej, že od prvih dni dalje, dajo občutek, da je med dnevom in nočjo razlika: da se z njim ponoči vedejo drugače kot podnevi, da nočna opravila, ki od začetka vključujejo tudi nočno hranjenje, počasi krčijo na minimum, da ob tem z otrokom ne komunicirajo kot podnevi… Pomembno je tudi, da otroku pred spanjem čim prej začnejo vzpostavljati rutino. S tem bo otrok vedel, kdaj se pripravlja spanje, in mu bo to predstavljajo prijeten dogodek, ne pa tesnoben, da se ob odhodu v spalnico ločuje od staršev.

Čemu služi spanje?

Sodobna znanost še ni dognala, kakšen je pomen spanja, je povedala Gnidovec-Stražišarjeva. Vemo, da je spanje fiziološka nuja. Vse bolj jasno je tudi, da ima glede na to, da otroci spijo več kot odrasli, spanje pri njih drugačen pomen kot pri odraslih. “Vemo, da se v globokem spanju sprošča rastni hormon, torej drži trditev, da otroci rastejo v spanju,” je povedala nevrologinja. Vemo tudi, da je spanje zelo pomembno za pomnjenje, zato je pomembno, da otrok dovolj spi, da lahko podnevi normalno deluje in se osredotoči na dejavnosti.

Vir: dnevnik.si

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen in igriv. Preberite izkušnje staršev na forumu >>


Sledite nam