fbpx

Zdravila brez recepta

arhiv

Vedno na voljo proti plačilu Samozdravljenje postaja vse pomembnejši sestavni del zdravstvenega sistema, toda to je proces, ki po nekaterih podatkih pri nas poteka še…

Vedno na voljo proti plačilu

Samozdravljenje postaja vse pomembnejši sestavni del zdravstvenega sistema, toda to je proces, ki po nekaterih podatkih pri nas poteka še precej počasi. Sploh če sodimo po porabi zdravil brez recepta.

Slovenija je namreč po porabi tovrstnih zdravil na samem repu evropske lestvice. Manj tovrstnih zdravil porabijo le še na Slovaškem, v Rusiji in Romuniji. Največ zdravil brez recepta porabijo v Švici, skoraj devetkrat več kot v Sloveniji. Večja poraba zdravil brez recepta vpliva na razbremenitev zdravnikov ter pomeni večje zavedanje in skrb ljudi za lastno zdravje. Razlogov, da je poraba zdravil brez recepta v Sloveniji tako nizka, je več, med njimi pa je verjetno najznačilnejši ta, da so ljudje še vedno navajeni, da morajo biti zdravila brezplačna. Toda zdravila niso zastonj in tudi tista na recept v resnici plačamo.

Varna za uporabo

Samozdravljenje je postopek, pri katerem bolnik na lastno pobudo in odgovornost skuša pozdraviti simptome bolezni, in sicer s tako imenovanimi OTC-zdravili (over-the-counter), ki jih je mogoče kupiti v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Pri doslednem upoštevanju navodil za uporabo in shranjevanje so zdravila brez recepta varna za uporabo, saj so predmet strogega nadzora, enako kot vsa druga zdravila.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni forum: Farmacevt svetuje in povprašajte za strokovni nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam