fbpx

Farmacevtsko društvo: Etičnost farmacevtov je ključna za varnost bolnikov

arhiv

Ljubljana – Ljubljanska podružnica Slovenskega farmacevtskega društva je v četrtek organizirala posvet o etiki farmacevtov v zdravstvu. Izpostavili so predvsem vdor tržnih principov v lekarniško…

Ljubljana – Ljubljanska podružnica Slovenskega farmacevtskega društva je v četrtek organizirala posvet o etiki farmacevtov v zdravstvu. Izpostavili so predvsem vdor tržnih principov v lekarniško dejavnost, pri čemer v. d. predsednice Lekarniške zbornice Slovenije Monika Sonc opozarja, da komercializacija dejavnosti, ki spodbuja rabo zdravil, ni prava pot.

Po njenih besedah si v zbornici prizadevajo za razvoj in financiranje lekarniške dejavnosti, ki bo bolje izkoristil strokovni potencial magistrov farmacije v lekarnah: v dobro zdravja bolnikov tako v fazi zgodnjega prepoznavanja bolezni, osveščanja glede zdravega načina življenja kot seveda tudi pri samem spremljanju učinkov zdravljenja z zdravili, so sporočili iz Slovenskega farmacevtskega društva.

Farmacevti kot strokovnjaki za zdravila izboljšujejo izide zdravljenja in pomagajo zagotavljati bolnikovo varnost, kar je pri uporabi zdravil sestavni del ne le etičnosti ukrepanja, ampak tudi del zdravstvene ekonomike. Svetovanje zagotovo poveča pravilno rabo zdravil, sodelovanje bolnikov pri terapiji pa zmanjšuje tveganja za medsebojno delovanje različnih zdravil, ki jih ljudje hkrati uživajo, kar vse vodi v zmanjševanje nepotrebnih hospitalizacij, pravi Sončeva.

Vir: dnevnik.si

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam