fbpx

Ste se kdaj vprašali, zakaj je glasba v grozljivkah tako strašljiva?

arhiv

Znanstveniki so našli odgovor Los Angeles – Od predirljivega zvoka violin v Psihotu do udarnih sozvočji v Žrelu – režiserji se pri snemanju grozljivk od…

Znanstveniki so našli odgovor

Los Angeles – Od predirljivega zvoka violin v Psihotu do udarnih sozvočji v Žrelu – režiserji se pri snemanju grozljivk od nekdaj naslanjajo na glasbo, ki poveča napetost in „grozo“. Zdaj so znanstveniki prepričani, da vedo, kako glasba v grozljivkah poskrbi, da se gledalci naježijo.

Znanstveniki so ugotovili, da glasni, disonančni in nepričakovani zvoki, ki jih uporabljajo v grozljivkah, posnemajo „krike“ prestrašenih živali. Filmarji s takšnimi zvoki „trkajo“ na vrata instiktivnega strahu.

Profesor Daniel Blumstein, ki je na univerzi v Kaliforniji vodil raziskavo, je proučil 102 albuma s filmsko glasbo iz najbolj popularnih filmov – od vojnih filmov, dram, grozljivk do pustolovščin. Pri raziskavi, pri kateri je sodeloval tudi skladatelj Peter Kaye, so upoštevali tudi posebne efekte in krike.

Vir: dnevnik.si

Ali vas zanima, kako izbrati film vreden ogleda? Katera glasba je trenutno in? Obiščite forum in izvedeli boste več na >>


Sledite nam