fbpx

Kako prepoznamo moškega, ki spolno zlorablja otroke

arhiv

Spolne zlorabe se ne dogajajo le na obrobju družbe, pač pa so del normalnega okolja, v katerem živimo tudi mi in naši otroci Ob novicah…

Spolne zlorabe se ne dogajajo le na obrobju družbe, pač pa so del normalnega okolja, v katerem živimo tudi mi in naši otroci

Ob novicah o spolni zlorabi otroka nas spreleti srh. Ne moremo verjeti, da nekdo do konca izda, rani in poškoduje nekaj tako lepega, čistega, nedolžnega in dragocenega, kot je otroška duša. Zato povzročiteljem spolnih zlorab lahko rečemo tudi morilci otroški duš.

Saj pri spolni zlorabi otroku nasilno ugasne iskrica radovednosti, zaupanja in vere v življenje. Težko razumemo, kako je mogoče, da nekdo – včasih celo oče, brat, stric, očim – prizadene in rani otroka na tako gnusen in sprevržen način. Ob takih zgodbah, ki se dogajajo drugim, ob pogledu na svoje otroke čutimo, da se jim to ne more zgoditi, hkrati pa pomislimo, kako jih lahko zavarujemo in kako lahko prepoznamo nekoga, ki spolno zlorablja otroke.

Tipa storilca ne moremo določiti

V vlogi storilca si po navadi predstavljamo zanemarjenega človeka, ki mu nikakor ne bi zaupali svojega otroka. Človeka, ki se mu že na zunaj vidi, da je z njim nekaj narobe, ki je nekako čudaški, živi samotarsko življenje, je drugačen od drugih… Pa to žal ni res, saj skoraj ne moremo določiti tipa moškega, ki zlorablja. Storilci se lahko pojavijo v vseh družbenih slojih, zlorabi lahko tako pediater na otroškem oddelku kot delavec za tekočim trakom. Prav tako ne moremo govoriti o tipični verski ali svetovnonazorski pripadnosti. Zlorabljajo lahko tako ljudje, ki pripadajo cerkvenim občestvom kot ljudje, ki trdijo, da so ateisti.

Storilci so na prvi pogled povsem navadni ljudje, na sebi nimajo nič takšnega, v čemer bi se razlikovali od drugih moških. Še več, storilec je pogostokrat normalen moški, ki je lahko cenjen kot dober prijatelj in zavzet delavec, zaradi svoje ustrežljivosti je lahko celo zelo priljubljen pri ljudeh.

Pa vendar lahko zlorabi več otrok. In prav to nas navdaja z negotovostjo, ker zlorabe niso del okolja na obrobju družbe, pač pa so del normalnega okolja, v katerem živimo tudi mi in naši otroci.

Vir: dnevnik.si

Vam je dogodek v otroštvu pustil neizbrisno in bolečo sled? Obiščite forum in preberite, da niste sami na >>


Sledite nam