fbpx

Deset let spletnega portala Med.Over.Net

arhiv

Od skromnih začetkov se je razvil v pravo institucijo, ki dopolnjuje klasični zdravstveni sistem Spletni portal Med.Over.Net (MON) praznuje te dni deseto obletnico obstoja. Od…

Od skromnih začetkov se je razvil v pravo institucijo, ki dopolnjuje klasični zdravstveni sistem

Spletni portal Med.Over.Net (MON) praznuje te dni deseto obletnico obstoja. Od skromnih začetkov se je v tem času razvil v pravo institucijo, saj je portal, ki ponuja različne spletne forume in strokovne članke, aprila letos naštel 1,2 milijona obiskov.

Junija 2000 so postavili forum Družinska medicina, ki so mu sčasoma dodajali druge forume. V začetku je forume moderiralo šest zunanjih sodelavcev, danes jih je že 150. “Vsi delajo prostovoljno,” je poudaril Primož Cimerman, ki je skupaj s Tomažem Borštnarjem ustanovil ta spletni portal. Največji zdravstveni forumi so ABC ginekologije, ki ga moderira Stanko Pušenjak, ki je v zadnjem letu napisal 9129 odgovorov, v tem času pa je forum obiskalo 239.158 obiskovalcev; sledi forum Pediatrija, ki ga moderira Tatjana Grmek, napisala je 8512 odgovorov, ki jih je bralo 181.115 obiskovalcev, na tretjem mestu pa je forum Družinska medicina, ki ga moderira Janko Kersnik, ta je v letu dni napisal 1762 odgovorov, forum pa je obiskalo 139.773 obiskovalcev. Zdravstvenih forumov je kar 90, na vprašanja uporabnikov pa odgovarjajo zdravniki in drugi strokovnjaki. Ti so skupaj objavili že več kot 500.000 strokovnih nasvetov, vsakega pa v povprečju prebere 35 ljudi.

Vsi se nekaj naučijo

“Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana smo iskali načine, kako približati potovalno medicino splošni javnosti, zato smo se povezali z Med.Over.Net,” se začetkov sodelovanja spominja Nina Pirnat, zdravnica epidemiologinja, ki moderira foruma Cepljenje in Potovalna medicina, od lani pa tudi nov forum o humanih virusih papiloma (HPV). Odgovarjanje na spletnih forumih lahko pripomore k večji ozaveščenosti ljudi, zato si želi, da bi se tudi drugi strokovnjaki posluževali takega načina ozaveščanja javnosti. Odgovarjanje na spletnem forumu je koristno tudi za strokovnjake, meni, saj se vedno pojavi vprašanje, na katerega ne vedo odgovora in o katerem se morajo poučiti tudi sami. Trenutno obiskovalce foruma Potovalna medicina najbolj skrbijo ošpice v Južnoafriški republiki, je povedala.

Več informacij preberite na spletni strani >>


Sledite nam