fbpx

Ne preslišite besed, ki ranijo

arhiv

Verbalno nasilje je vedenje, ki napada človekovo samopodobo, da bi prizadejalo duševno bolečino, ali pa nasilnež s prenašanjem krivde, z obtoževanjem, žalitvami ali zmerjanjem upravičuje…

Verbalno nasilje je vedenje, ki napada človekovo samopodobo, da bi prizadejalo duševno bolečino, ali pa nasilnež s prenašanjem krivde, z obtoževanjem, žalitvami ali zmerjanjem upravičuje svoja dejanja in odločitve. V večini primerov je sredstvo uveljavljanja avtoritete ali fizične nadrejenosti šibkejšemu partnerju. Končni cilj je razvrednotiti in ponižati partnerja. Verbalno nasilna oseba za dosego tega cilja brez trohice sočutja uporablja žalitve, grožnje in posmehovanje ter druge besedne napade, zaradi katerih se žrtev počuti osebnostno razvrednoteno, njeno samospoštovanje pa se postopno manjša.

Ker verbalno nasilje ne povzroči vidnih brazgotin, ga je težje prepoznati kot telesno nasilje; tudi zato, ker, tako kot telesno, največkrat poteka za domačimi štirimi stenami. Nasilneževo vedenje je namreč v različnih okoljih popolnoma različno: doma je žaljiv, navzven pa se kaže kot vzoren in ljubeč partner. Žrtev je tarča njegovih jeznih izbruhov, sarkazma ali hladne ravnodušnosti. Na njen strah, ki je posledica verbalnega nasilja, se nasilnež odziva s posmehom in žrtvi očita pretiravanje. Sčasoma žrtev izgubi občutek za ravnovesje in se začne spraševati, s kom je pravzaprav nekaj narobe. Zdi se ji, da je dejansko naredila nekaj, zaradi česar se je partner upravičeno razjezil nanjo.

Razlika med normalnim in verbalno nasilnim odnosom je očitna. Srčika normalnega partnerskega odnosa je dialog; tudi kadar se partnerja prepirata, naslavljata drug drugega. V verbalno nasilnem odnosu pa nasilnež provocira (vedno žaljivo!), drugi pa se brani. Poleg tega se v normalnem odnosu partnerja praviloma prepirata le v kriznih časih, v verbalno nasilnem odnosu pa nasilnež izziva partnerja tudi takrat, ko je vse v najlepšem redu.

Vir: Viva.si

Preberite izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej poti na forumu >>


Sledite nam