fbpx

Virusne driske

arhiv

Okužbe s črevesnimi virusi povzročajo nekajdnevne prebavne težave, ki potekajo z bruhanjem, slabostjo, drisko, bolečinami v trebuhu, glavobolom, povišano telesno temperaturo. Virusi se izločajo z…

Okužbe s črevesnimi virusi povzročajo nekajdnevne prebavne težave, ki potekajo z bruhanjem, slabostjo, drisko, bolečinami v trebuhu, glavobolom, povišano telesno temperaturo. Virusi se izločajo z blatom okuženih oseb in se prenašajo preko ne dovolj umitih rok. Značilni so izbruhi virusnih drisk v kolektivih in klicenoštvo po preboleli bolezni.

NAČIN PRENOSA

Črevesne virusne driske povzročajo različni virusi (rotavirusi, kalicivirusi, adenovirusi, astrovirusi, koronavirusi). Virusi se izločajo z blatom okuženih oseb in s prenašajo preko ne dovolj dobro umitih rok (fekalno oralni način prenosa), ob bruhanju pa pride do masovnega izločanja virusov v zrak in do hitrega širjenja v kolektivih zaradi vdihavanja virusnih delcev (aerogena pot prenosa).

Obolenje se hitro širi, saj je za okužbo potrebna mala količina virusov; ob epidemiji pride do obolevanja drugih oseb v skupini ali družinskih članov.

Okužbe s črevesnimi virusi se pojavljajo predvsem v zimskih mesecih leta. Za okužbo so dovzetni ljudje vseh starostnih skupin. Izločanje virusov po preboleli bolezni običajno traja nekaj dni.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Na spletnem forumu: Urgenca se lahko posvetujete o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah na >>


Sledite nam