fbpx

Najpogostejša obolenja in poškodbe kolena

arhiv

Bodite previdni na opozorilne znake V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, piščal in pogačica. Kosti v kolenu so na mestu, kjer se stikajo, gladke in…

Bodite previdni na opozorilne znake

V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, piščal in pogačica. Kosti v kolenu so na mestu, kjer se stikajo, gladke in prevlečene s sklepnim hrustancem. Med sklepnima površinama je sklepna špranja, ki je povsem izpolnjena s sklepnim mazivom. Sklepno mazivo prehranjuje sklepni hrustanec in maže sklepne površine. Sklepni prostor nepredušno zapira sklepna ovojnica, ki jo sestavljata zunanja in notranja plast. Zunanja plast je stkana iz čvrstega veziva in ob narastišču na kost prehaja v pokostnico. Notranja plast (sinovialna opna) je iz rahlega veziva in izloča sklepno mazivo. Sklepno ovojnico navadno krepijo močne vezi iz čvrstega veziva.

Neskladnost sklepnih površin golenice in stegnenice izravnavata polmesečasta hrustančna vložka (meniskus lateralis in meniskus medialis). Pogačica je vložena v kito četveroglave iztezalke kolena, ki je kot pogačična vez pripeta na golenično grčavino. Sklepna ovojnica je široka in ohlapna. Mečnična stranska vez kot krepak vezivast konopec povezuje zunanji kondil golenice z glavico mečnice. Sklep krepita stranski vezi (ligamenta collateralia); v sklepu povezujeta stegnenico in golenico križni vezi (ligamenta cruciata), ki sta postavljeni tako, da je pri vsakem položaju sklepa ena napeta.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni forum: Fizioterapija in masaže in povprašajte za strokovni nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam