fbpx

Suha nožnica – še vedno tabu tema

arhiv

Spregovorite z zdravnikom Težava, ki spremlja številne ženske v perimenopavzi, menopavzi in postmenopavzi , vendar o njej zelo nerade govorijo, je suhost spolovila. Suha nožnica…

Spregovorite z zdravnikom

Težava, ki spremlja številne ženske v perimenopavzi, menopavzi in postmenopavzi, vendar o njej zelo nerade govorijo, je suhost spolovila. Suha nožnica lahko povzroči spolne težave oziroma nezmožnost doseganja spolnega užitka, zaradi česar je za mnoge ženske in tudi zdravnike še vedno tabu tema. Kožo ob vstopu v nožnico sestavlja večplastna povrhnjica, ki vsebuje dlake ter lojne, znojne in vonjalne žleze. V podkožnem tkivu so bertholinijeve in skenove žleze. Te žleze vlažijo nožnico, kar na kožo deluje zaščitno, lahko pa je tudi ugodno za razvoj vnetij. Povrhnjica maternice je brez poroženelih delov in žlez.

V nožnici je vedno prisoten vaginalni izcedek ali vaginalna flora. Na količino in lastnosti izcedka vpliva delovanje hormonov, zato je pomanjkljiv pred puberteto in v postmenopavzi, spreminja pa se tudi v posameznih fazah menstrualnega ciklusa. Normalen vaginalni izcedek je sestavljen iz vode, cervikalne sluzi, odmrlih celic povrhnjice, rezidentne bakterijske flore, elektrolitov in drugih kemičnih spojin.

Ugašanje finega ravnotežja

Vsaka celica, vsako tkivo in organ za svoje delovanje potrebuje fino ravnovesje med delovanjem hormonov in lokalnih celičnih mehanizmov. To ravnotežje se pri ženskah začenja rušiti okrog 45. leta starosti, zlasti zaradi neravnovesja med estrogeni in progesteroni, kar pripelje do vrste neprijetnih simptomov in kliničnih znakov.

Vir: Viva.si

Intimni deli človeškega telesa zahtevajo posebno in prilagojeno nego. Posvetujte se na forumu: Intimna nega na >>


Sledite nam