fbpx

Kamilica

Dom, Dom & prosti čas

Poleg bezga je kamilica najbolj priljubljena ljudska zel.

Poleg bezga je kamilica najbolj priljubljena ljudska zel. Kamilični čaj učinkovito preprečuje vnetje bronhijev kot enega najpogostejših zapletov pri gripi.

 

00A03AE4-3DE8-11E1-9F46-898366B94067

Ljudska imena: gamilica, gomilce, gomilice, gomoljica, hermanek, kamenika, kamilica, kamilca, kumilica, maternik, maternjak, mrvca, prava kamilica, rumenek, vonjavka.

Rastišče: sončni do polsenčni prostori na vseh vrstah tal. Zelo pogosto raste med žitom, veliko je je na krompiriščih in repiščih, včasih pa tudi na deteljiščih. Kamilica uspevajoča na negnojenih njivah je najbolj zdravilna. Ima največ kamiličnega olja (Oleum Chamomillae). Zaradi gnojenja pa se vedno bolj izrinja.

Zdravilni deli rastline: cvetovi (Flores Chamomillae). Paziti moramo, da pravo kamilico ločimo od podobnih cevnic. Prava kamilica ima cevno glavico mehko zaradi izvotljenega cvetišča, medtem ko imajo ostale cevnice polno in trdo cvetišče. Poleg tega je tudi zelo prijetnega vonja.

Učinkovine in delovanje ter praktična uporaba: najpomembnejše snovi so eterično olje z azulenom (hamazulenom), smola, gumi, grenčina, vosek, maščoba, glikozidi, flavon, kumarin, fosforna kislina in več organskih kislin (stearinska, palmitinska, linolna kislina). Glavna zdravilna učinkovina s protivnetnim delovanjem je azulen, ki povzroči temno modro obarvanje svežega eteričnega olja kamilice.

Že leta 1570 je znan zeliščar Hieronymus Bock zapisal, da je najboljši zdravnik povsem navadna kamilica in da človek nima boljšega zdravila, kot je ta cvetlica, ki jo lahko uporabljamo skoraj pri vseh boleznih. Uporabljamo jo pri vnetju želodca, debelega in tankega črevesja, želodčnih krčih, driski, napenjanju, prekomerni želodčni kislini, odpravljanju plinov, pri vnetju urogenitalnega trakta, jeter in žolčnika. S hladnimi obkladki zdavimo hemoroide. S pitjem čaja po požirkih in s hkratno uporabo obkladkov odpravimo bolečine in krče v mehurju ter skeleče uriniranje. Z vlažnimi toplimi obkladki zdravimo veznični katar in vnetje ušesa.

Vdihavanje kamiličnih hlapov deluje blagodejno pri vnetju bronhijev, ustne votline in žrela. Pri slednjem je zelo učinkovito tudi grgranje čaja.

Tako obkladki kot kamilične kopeli se priporočajo pri vseh vrstah ran, kjer so vnetne spremembe na koži (otekline, tvori, čiri, tudi pri zanohtnici). Pri starostnih ekcemih, pri težko zaceljivih vlažnih ekcemih in garjah so dosegli najboljše uspehe. Sedežne kopeli zelo pomagajo pri bolečinah v mehurju, pri vnetju nožnice, pri krčih v maternici. Večkratno kopanje nog in rok v kamilicah preprečuje potenje. Priprava kamilične kopeli: 1 kg kamilic zavremo v 5-ih litrih vode. Pokrito pustimo stati 10 minut, precedimo in dolijemo kopeli. Lahko pa tudi kamilice v platneni vreči obesimo v kad.

Če pride do okužbe v hlevu s slinavko ali parkljevko pri otroku, mu je treba dozirati kamilični čaj v četrturnih presledkih (vsaj eno uro).

Kamilice se tako kot v humani medicini uporabljajo tudi v veterini.

Opozorilo: dolgotrajno vsakodnevno pitje kamiličnega čaja povzroča nervozo.

Vir: http://www.lekarna-mozirje.si/Predstavitev/kamilica.html

 • Kamilica je enoletnica, zraste od 20 do 50 cm visoko. Njeno steblo je močno razvejano. Cvetovi so v koških in so značilne rumene barve.
 • Vonj kamilice je značilen, dišaven. Okus pa je nekoliko grenak.
 • Cvete od junija do avgusta, večkrat celo tudi septembra.
 • Raste med žitom, zato so kmetje kar jezni nanjo, kajti med žitom predstavlja malce neljub plevel.
 • Kamilica z njiv pa je tudi najbolj zdravilna.
 • Vsebuje veliko kamiličnega olja, na kemične snovi pa je zelo občutljiva. Če raste na njivah, ki jih gnojijo, pote je ne smemo nabirati v zdravilne namene, kljub temu, da je na videz lepa in dišeča.
 • Kamilica sicer ni zahtevna rastlina, uspeva tudi na dokaj revnih tleh.
 • Nabiramo le cvetne koške. Vendar tudi cvetni popki, nežni listki in zgornji mehki deli stebla tudi vsebujejo zdravilne snovi, tako, da jih je tudi mogoče uporabljati v ta namen.
 • Kamilice moramo nabirati zelo skrbno ter le ob sončnem vremenu. Ob oblačnem in meglenem vremenu kamilice vsebujejo manj eteričnih olj. Iz tega razloga pa takšne kamilice težje ohranimo dlje časa zdrave.
 • Sušimo jih v senci. Posušenih kamilic se ne dotikamo, ker rade razpadejo. Posušene kamilice hranimo na suhem mestu. Zelo rade vsrkavajo vlago in iz tega razloga rade splesnijo. Takšne pa seveda nimajo nobene zdravstvene in zdravilne vrednosti.
 • Ob neuspešnem zdravljenju moramo tako najprej sebe vprašati ali smo z rastlino ravnali prav in šele nato kriviti rastlino samo.
 • Kamilično olje je glavna in osnovna zdravilna snov kamilice. Sveže je temno modre barve. Več kot je v kamilici olja, bolj zdravilna je rastlina.
 • Čaj kamilice preprečuje vnetja.
 • Kamilica je dobro poznana zdravilna rastlina, zato je o njej težko napisati ali povedati kaj bistveno novega.
 • Obkladki s kamiličnim čajem:
  So priporočljivi pri vseh vrstah ran, kjer so vidna tudi razna vnetja, ali drugi bolezenski znaki na koži, kot so otekline, čiri ali pa zanohtnica.
 • Pri zobobolu je tudi priporočljiv kamilični čaj. V kolikor boste nekaj časa v ustih zadrževali čaj kamilice bo tudi bolečina malce popustila in se umirila.
 • Sicer pa kamilica blaži in pomirja bolečine, premaga tudi hude krče z omedlevico, nad katerimi se dostikrat pritožujejo noseče ženske, pa tudi otroci.
 • Kamilica pomirja, zaradi tega je dobro zdravilo za razdražljivost, preobčutljivost. Pomaga pa tudi proti revmatizmu, notranjemu nemiru, vihravosti, nespečnosti in duševnim težavam, pomaga pa tudi pri preutrujenosti.
 • Čaj kamilice blagodejno deluje na želodec in tudi na črevesje. Tako, da nanjo ne pozabite nanjo ob želodčnih krčih, vnetju debelega črevesja, driski, vnetju tankega črevesja, pa tudi pri vnetju želodčne sluznice, pri napenjanju in vetrovih. Z njo pa lahko odpravite tudi težave z ledvicami in žolčnikom.
 • Kamilična kopel:
  Približno 1 kg kamilic zavremo v 5 l vode. Nato zavretek pustimo stati 10 minut in nato precejen zavretek dolijemo kopeli. Takšna kopel pomirja in odpravlja krče ter bolečine povezane z njimi.

Vir: http://users.volja.net/copranje/kamilica.htm


Sledite nam