fbpx

Če se pri dojenju pojavijo težave (2. del)

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Dojenje je naraven proces, ki naj ne bi bil preveč zapleten in naj ga ne bi spremljalo preveč težav, saj sicer človeštvo ne bi preživelo…

Dojenje je naraven proces, ki naj ne bi bil preveč zapleten in naj ga ne bi spremljalo preveč težav, saj sicer človeštvo ne bi preživelo do dandanes. Če pa se problemi že pojavijo, so lahko matere prepričane, da skoraj ni težave pri dojenju, ki ne bi bila rešljiva, še zlasti, če so za dojenje zelo motivirane in so se pripravljene tudi potruditi.
 
Zamašeni mlečni vodi

Če doječa mati opazi zelo občutljivo, rdeče obarvano mesto na dojki, ki je lahko tudi zatrdelo (kot kepa), boleče in vroče, potem je velika verjetnost, da ima zamašen mlečni vod in da mleko iz tistega dela dojke ne more prosto iztekati.

Vzroki za zamašene mlečne vode so lahko v nepravilnem pristavljanju dojenčka k dojkam, zelo velik časovni razmik med dvema podojema, pretesen modrček ali kakšno drugo oblačilo, ki stiska dojke. Včasih povzroči zamašen mlečni vod posušen ostanek mleka, ki prekriva kakšno od odprtinic na bradavici.

Če mati opazi zgoraj opisane znake, je najpomembneje, da dovolj počiva in da čimbolj pogosto doji, zlasti na prizadeti strani, ki naj jo dojenčku ponudi kot prvo. Doji naj vsaj na dve uri, tudi ponoči, vse dokler je dojka občutljiva ali vroča na dotik. Na mesto zastoja naj si polaga čimbolj vroče obkladke (kolikor lahko koža prenese brez opeklin) večkrat na dan, prbl. 15 minut pred dojenjem. Mati naj med ali takoj po tem nežno masira področje zastoja, kar lahko počne tudi med dojenjem. Poskrbi naj, da ne bo nosila tesnega modrčka ali drugih oblačil, ki bi lahko pritiskala na mlečne vode. Preveri naj položaj dojenčka med dojenjem (pravilno pristavljanje je bilo opisano že v preteklih člankih). Če je možno, naj bo med dojenjem dojenčkova bradica usmerjena proti zamašenemu vodu. Mati naj spreminja položaje za dojenje, pri čemer naj poskusi tudi takšne položaje, kjer dojka prosto visi nad dojenčkom, saj bo tako morda še sila težnosti pomagala, da se bo odmašil mlečni vod.
 
Vnetje dojk ali mastitis

Pravilno ravnanje v primeru zamašenega mlečnega voda običajno prepreči, da bi se razvilo vnetje dojk ali mastitis. Za mastitis so značilni znaki, opisani pri zamašenem mlečnem vodu, pri čemer jih spremljajo še simptomi, podobni gripi (vročina, utrujenost). V tem primeru je nujno takojšnje ukrepanje (vroči obkladki, veliko počitka in pogosto dojenje). Če vročina in drugi simptomi še po 24 urah ne popustijo, naj mati obišče zdravnika, ki bo predpisal ustrezna zdravila. Mati naj jih jemlje natančno po navodilih, predvsem pa dovolj časa, da se vnetje popolnoma pozdravi. V nasprotnem primeru lahko namreč pride do ponavljajočih se mastitisov.

Slednji so lahko posledica tudi slabega splošnega materinega zdravja, pretirane aktivnosti, neuravnotežene prehrane…
 
Siten dojenček

Narava je “predvidela”, da je materam težko poslušati otrokov jok. To jo motivira, da se nanj čimprej odzove in zadovolji dojenčkove potrebe, najsi je to hrana, telesni stik ali karkoli drugega. Kadar dojenček joka, je materina naravna in spontana reakcija, da mu ponudi dojko. Ne glede na to, ali je od zadnjega dojenja minilo dve uri ali deset minut, je lahko nekaj minut sesanja vse, kar potrebuje dojenček, da se umiri.

Če temu ni tako, je treba preveriti druge morebitne razloge za jok. Morda je dojenčku prevroče ali ga zebe, morda ga veže ali tišči obleka ali plenička. Mogoče je preutrujen ali pa ga zvija v trebuščku.

Nekateri dojenčki imajo redna dnevna obdobja sitnosti, večinoma v pozno popoldanskem času. Sicer zdrav in živahen dojenček joka “brez razloga”, pri čemer ni opaziti znakov nelagodja ali bolečin v trebuščku (starši in včasih tudi zdravniki pogosto prehitro pripišejo jok, ki ga ne znajo razložiti, kolikam). Takrat so najpomembnejše “orodje” močni živci staršev, ki naj otrokovega joka ne jemljejo kot osebni poraz. Da se mati preveč ne utrudi, je priporočljivo, da vzame dojenčka v tistem napornem času čimvečkrat tudi oče v svoje ljubeče roke, v njegovi odsotnosti pa morda otrokova babica ali dedek.
Kadar so za dojenčkov jok resnično krive kolike, je bistveno, da z dojenčkom ravna čimbolj umirjeno in nežno. Nekateri zdravniki tudi priporočajo pogostejše in krajše podoje, pri čemer je pomembno, da pogosto “podrejo kupček”. Če želi dojenček pogosto sesati, prepoln želodček pa mu prinaša nelagodje, naj mu mati pri hranjenju ponudi samo eno dojko, ki jo lahko dojenček izpraznjeno sesa za pomiritev.

Če kaže dojenček znake kolik, naj se mati posvetuje z zdravnikom, da izključi morebitne druge vzroke za dojenčkov jok. Priporočljivo je, da dojenček uživa samo materino mleko (brez dodatkov čajev, sokov ali umetnega mleka). Včasih povzročijo trebušne krče tudi dodatki vitaminov.

Mati naj preveri, ali vnaša v svoje telo kakšne snovi, ki preko mleka škodijo dojenčku (kravje mleko, pivski kvas, določeni vitamini, velike količine kofeina, umetna sladila, cigarete).

Na dojenčka ugodno vpliva t. i. količni prijem, ko odrasla oseba drži dojenčka v naročju, z glavico v pregibu komolca in trebuščkom, naslonjenim na podlaket, tako da dojenček gleda proti tlom. Zibanje, nežna glasba ali petje, včasih tudi pomirjujoča topla kopel, delujejo sproščajoče in lajšajo težke dojenčkove trenutke.

Če dojenček joka, pa ga prav nič ne more pomiriti, je edino, kar mu lahko starši dajo, njihova ljubeča prisotnost. Že najzgodnejša zavest, da v hudih trenutkih ni sam, je kljub vsemu izjemnega pomena za otrokov nadaljnji psihični razvoj.
 
Zavračanje dojenja

Včasih se zgodi, da dojenček nenadoma začne zavračati dojenje brez kakšnega posebnega razloga. Običajno traja dva do štiri dni in precej težko je ugotoviti, v čem je pravzaprav problem. Da ne gre za naravno odstavljanje vemo po tem, da se to zgodi nenadoma, morda dojenček sploh še ne je goste hrane in je na splošno videti nezadovoljen s celotno situacijo.

Možni razlogi za zavračanje dojenja so: izraščanje zob, prehlad, vneto grlo, zamašen nosek, bolečine v ušesih, materina velika vznemirjenost, pomembne spremembe v življenju družine…

Včasih je vzrok za zavračanje dojenja tudi materina burna reakcija ob otrokovem ugrizu med dojenjem. Tudi če mati ne ve razloga za dojenčkovo zavračanje dojenja, naj ga poskuša dojiti še naprej. Večja verjetnost, da bo hotel sesati, je takrat, ko je dojenček zaspan ali v polsnu. Mati lahko poskusi tudi z različnimi okoliščinami med dojenjem, kot so glasba ali pa popolna tišina, mrak v sobi, dojenje med hojo, ki bodo dojenčka morda pomirile ali pa celo presenetile in s tem spodbudile k dojenju.
 
Grizenje

Pojav prvih zobkov lahko istočasno spremlja tudi strah mamic pred dojenčkovim ugrizom v bradavico. Dokler ima samo prva dva (običajno) spodnja zobka, je ta strah odveč, saj jih jeziček med dojenjem prekriva.
Dobro je, da mati ve, kako ravnati ob morebitnem ugrizu, še preden to izkusi, saj ji lahko to omogoči pravilnejšo reakcijo. Spontan odziv na ugriz je namreč takšen, da mati krikne in odrine otroka od sebe. To ga lahko prestraši in odvrne od nadaljnjega dojenja, obenem pa lahko materi poškoduje bradavice.
Učinkoviteje je, da mati otroka ob ugrizu pritisne k sebi, saj bo zaradi zamašenega noska odprl usta in spustil bradavico. Mirno in odločno naj mu pove, da tega ne sme početi. Če se ugrizi ponavljajo, ima lahko mati ob otrokovih ustih pripravljen prst, ki ga bo po potrebi potisnila v njegov kotiček ust.

Grizenje lahko mati prepreči tako, da med dojenjem posveti otroku vso pozornost (da ne bo iskal pozornosti z grizenjem) in poskuša predvideti, kdaj bi lahko prišlo do ugriza. Otroci to največkrat storijo ob koncu podoja, ko potešijo lakoto, pred ugrizom pa lahko mati opazi tudi posebno napetost v otrokovih čeljustih, kar je še pravi čas, da prekine dojenje.

Če otrok grize zaradi bolečin v dlesnih, ki jih povzroča izraščanje zob, naj mu mati pred dojenjem hladi dlesni s hladno mokro krpico, z ohlajeno igračko, ki jih prodajajo ravno v ta namen ali pa mu, če že jé gosto hrano, ponudi mrzel košček sadja ali zelenjave.

 

Irena Dvojmoc Kotnik, univ. dipl. psih. in svetovalka za dojenje pri La Leche League


Sledite nam