fbpx

Mednarodni dan medicinskih sester

Zavod MON

Mednarodni dan medicinskih sester obeležujemo 12. maja. Letošnji je potekal pod geslom Medicinske sestre zagotavljamo kakovost in uvajamo novosti . Temo in geslo vsako leto izbere Mednarodni svet medicinskih sester, s katerima opozarjajo na pomen…

Mednarodni dan medicinskih sester obeležujemo 12. maja. Letošnji je potekal pod geslom Medicinske sestre zagotavljamo kakovost in uvajamo novosti. Temo in geslo vsako leto izbere Mednarodni svet medicinskih sester, s katerima opozarjajo na pomen in obseg dela medicinskih sester. Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ter zdravstvene ustanove iz vse Slovenije so organizirale prireditve in proslave s podelitvijo priznanj Zlati znak. Mednarodni dan medicinskih sester se praznuje od leta 1965, in sicer je 12. maj rojstni dan ustanoviteljice sodobnega sestrstva Florence Nightingale. Na Slovenskem pa je temelje temu poklicu postavila Angela Boškin.

Tako kot vsako leto tudi letošnje ni bilo izjema, ko so na Onkološkem inštitutu organizirali prireditev. Organizatrorja sta bila Onkološki inštitut in Dejavnost zdravstvene nege in oskrbe bolnika. Prireditev je potekala 29. maja v avli stvabe D, pod geslom „V maju praznujemo mednarodni dan medicinskih sester“. Namen dogodka je bolnikom in njihovim svojcem predstaviti zdravstveno nego in delo medicinskih sester s področja onkologije. Ob stresnih situacijah, kot so „srečanje“ z boleznijo, zdravljenje in življenje po zdravljenju imajo društva in prostovoljnje organizacije velik pomen in vlogo. To so društva in organizacije, ki delujejo na področju kakovostne in celovite obravnave bolnikov z rakom. Svoje delovanje so predstavili na promocijskih stojnicah. Brošure, knjižice, letaki in člani so bili na voljo bolnikom in svojcem. Obiskovalci so tako lahko dobili malce globlji vpogled v njihovo poslanstvo. Predstavniki društev so z veseljem odgovarjali na najrazličnejša vprašanja in ponujali gradiva, ki so jih obiskovalci z veseljem odnesli s seboj.

Prireditev se je začela z otvoritvijo promocijskih stojnic, na katerih so sodelovali medicinske sestre z dejavnostjo onkološke zdravstvene nege, društva bolnikov, prostovoljci Onkološkega inštituta ter dijaki in študenti zdravstvene nege. Svoj namen in dejavnost sta skupaj predstavila tudi Zavod Med.Over.Net in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Na stojnici smo člani osveščali obiskovalce o naši dejavnosti. S promo materiali smo tokrat še posebej osveščali o limfomu, raku limfatičnega sistema, ki se pojavlja med starejšimi, mlajšimi in otroki. Znaki so podobni vnetjem, angini ali gripi, zato je lahko zamenljiv z manj nevarnimi obolenji.

Sledili so uvodni nagovori ge. Katarine Lokar, pomočnice strokovnega direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe, ge. Ane Žličar, generalne direktorice Onkološkega inštituta in doc.dr. Janeza Žgajnarja, strokovnega direktorja Onkološkega inštituta. Slavnostni del prireditve je bil zaokrožen s kulturnim programom in podelitvijo priznanj zaposlenim v zdravstveni negi Onkološkega inštituta. To so bila priznanja za dosežke iz področja razvoja stroke in izboljševanja kakovosti zdravstvene nege bolnikov z rakom. Prijeten, poln in sproščen dan smo zaključili z družabnim srečanjem. To je bil dan, ko so se stkale marsikatere prijateljske vezi in ustvarila nova poznanstva, ki bodo v prihodnje obrodila pomembne sadove.

Prireditev je bila tudi priložnost, da se opozori ter predstavi širši javnosti delo medicinskih sester,  katero se prepogosto obravnava kot samo po sebi umevno in preredko se jim nameni kakšna beseda v zahvalo. Zato se vedno znova se prepričamo, da si medicinske sestre zaslužijo spoštovanje in hvaležnost.


Sledite nam