fbpx

Kreativnost srednješolcev za ozaveščanje o raku dojk: natečaj Roza ni zgolj poza

Zavod MON

V letošnjem oktobru, mesecu boja proti raku, med slovenskimi srednješolci poteka nagradni natečaj za najizvirnejšo in najboljšo akcijo ozaveščanja o raku dojk ter pomenu zgodnjega odkrivanja te bolezni pod imenom »Roza ni zgolj poza«. Partnerji…

V letošnjem oktobru, mesecu boja proti raku, med slovenskimi srednješolci poteka nagradni natečaj za najizvirnejšo in najboljšo akcijo ozaveščanja o raku dojk ter pomenu zgodnjega odkrivanja te bolezni pod imenom »Roza ni zgolj poza«. Partnerji projekta, farmacevtska družba Roche, Europa Donna ter Zavod Med.Over.Net, skupaj z Onkološkim Inštitutom Ljubljana, Ministrstvom za zdravje ter Ministrstvom za šolstvo in šport, želijo spodbuditi mlade, da svojo kreativnost izrazijo pri pripravi akcij ozaveščanja, ter se pri tem tudi sami seznanijo s pomenom zdravega načina življenja, samopregledovanja in tako prispevajo v boju proti najpogostejši vrsti raka med ženskami. Vse ideje bodo predstavljene na spletni strani projekta www.roza-oktober.si, kjer bo pri izbiri zmagovalca lahko sodelovala tudi širša javnost.

Rak dojk je najpogostejši rak žensk v razvitem svetu in pri nas, v Sloveniji letno zboli okoli 1.100 žensk. Zgodaj odkrit rak dojk je v večji meri ozdravljiv, pri odkrivanju pa ima pomembno vlogo tudi redno samopregledovanje. Z izogibanjem rizičnim  dejavnikom, rednim samopregledovanjem ter organiziranim presejanjem lahko dokazano zmanjšamo smrtnost zaradi te bolezni.

Z namenom, da bi bili o raku dojk, rizičnih dejavnikih ter pomenu samopregledovanja čim bolje seznanjeni tudi mladi, je bil v sodelovanju farmacevtske družbe Roche, Slovenskega združenja za boj proti raku Europa Donna ter Zavoda Med.Over.Net zasnovan natečaj »Roza ni zgolj poza«, ki v proces ozaveščanja aktivno vključuje srednješolsko mladino. Akcijo so podprli tudi na Ministrstvu za zdravje, Ministrstvu za šolstvo in šport in na Onkološkem Inštitutu Ljubljana. V okviru natečaja so vsi srednešolci vabljeni k pripravi in izvedbi projektov, s katerimi bi  v svojem okolju opozarjali na problematiko raka dojk, seznanjali širšo javnost o tej bolezni, izpostavili pomen zgodnjega odkrivanja  raka ter tako  prispevali k boljši ozaveščenosti o tej bolezni. Najboljši predlogi bodo izbrani s pomočjo spletnega glasovanja in ocenjevanja komisije, zmagovalci pa bodo za nagrado potovali v Milano, kjer je tudi evropski sedež organizacije za boj proti raku dojk Europa Donna.
 
Ideja vseh partnerjev v projektu je, da lahko s prilagojenim ozaveščanjem mladine že zgodaj vplivamo na življenjske navade ter dosežemo, da redno samopregledovanje od poznih najstniških let naprej dejansko postane rutina. Z aktivno udeležbo mladih pri projektu je obenem omogočimo izjemno hitro širjenje informacij ter s tem ozaveščanje o zdravem načinu življenja in pomenu samopregledovanja pri vrstnikih, učiteljih in starših.

V okviru projekta je mladim prepuščeno popolna kreativnost glede same izvedbe pri čemer lahko uporabljajo različne medije in sodobne komunikacijske poti, ki so jim blizu. Na spletnem naslovu www.roza-oktober.si lahko vsi zainteresirani najdejo več informacij o problematiki raka dojk, navodila in pravila natečaja, poleg tega pa bo spletna stran vseskozi osrednja točka akcije, namenjena promociji boja proti raku dojke. S 1. oktobrom bodo sodelujoči že lahko shranjevali svoje ideje na omenjenih spletnih straneh in s tem bodo prispevki vidni tudi širši javnosti. Ideje bodo lahko shranjevali skozi cel mesec, vse do 31.oktobra, ko se začne sklepna faza natečaja in se začne ocenjevanje komisije in spletno glasovanje za najboljše akcije. Najboljše ideje bodo lahko uporabljene v namene ozaveščanja tudi v prihodnjih akcijah.

O raku dojk

Natančen vzrok za nastanek raka dojk še ni znan, obstaja pa nekaj dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim:

  • rak dojk v družini,
  •  zgodnja menstruacija in pozna menopavza,
  • starost (tri četrtine žensk zboli po 50. letu),
  • pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oz. ženske, ki niso nikoli rodile,
  • debelost in neprimerna prehrana,
  • telesna neaktivnost.

Kljub večjemu obolevanju se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Razloga za to sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih ženskah (t.i. presejanje) in uvajanje novih učinkovitejših načinov zdravljenja.

Zgodaj odkrit rak dojk je v večji meri ozdravljiv, pri odkrivanju pa ima pomembno vlogo tudi redno mesečno  samopregledovanje.

Z izogibanjem rizičnim dejavnikom, rednim samopregledovanjem ter organiziranim presejanjem lahko dokazano zmanjšamo smrtnost zaradi te bolezni.


Sledite nam