fbpx

Zlatenica pri novorojenčku

Bolezni, Zanimivo, Zdravje otrok

Zlatenica je pri novorojenčku zelo pogost pojav, ki se kaže pri skoraj polovici novorojenih otrok kot rumena …

Zlatenica je pri novorojenčku zelo pogost pojav, ki se kaže pri skoraj polovici novorojenih otrok kot rumena obarvanost kože, sluznic in beločnic. Ni nalezljiva in nima nič skupnega z virusno okužbo jeter. Vzrok obarvanosti je povišan bilirubin, ki se tvori v otrokovi krvi zaradi razgradnje rdečih krvničk. Pri večini zdravih donošenih otrok je zlatenica komaj zaznavna in izgine po prvem tednu življenja. Dokler je zlatenica v fizioloških mejah, jo samo opazujemo, pri manjšini otrok pa se glede na razlog zlatenice odločimo za pogostejše kontrole bilirubina v otrokovi krvi in za zdravljenje. To je tudi najpogostejši razlog, da morata mati in otrok ostati dalj časa v porodnišnici. Zdravljenje je potrebno, ker huda zlatenica poškoduje možgane.

Razlogi za zlatenico

Kadar gre za fiziološko, tako imenovano novorojenčkovo, zlatenico, so razlogi trije:

 • Otrokova kri je po rojstvu gostejša, vsebuje več rdečih krvničk. Tako se namreč otrokov organizem prilagodi na občasno pomanjkljivo preskrbo s kisikom na koncu nosečnosti in med porodom.
 • Rdeče krvničke imajo dosti manj stabilno celično steno kot kasneje v življenju, njihova življenjska doba je krajša in v velikih količinah propadajo. Zaradi povečane razgradnje se pojavi večja količina barvila iz rdečih krvničk – hemoglobina, iz katerega nastane bilirubin.
 • Večji del bilirubina se izloča preko prebavil. Nezrelost jetrnih encimov pri novorojenčku je dodaten razlog za zastoj v presnovi tega barvila. Za izločanje barvila skrbijo pred rojstvom namreč materina jetra. Fiziološka zlatenica se pojavi 2. do 3. dan po rojstvu, doseže vrhunec 4. dan in nato počasi izgineva. Če otroka prezgodaj odpustimo iz porodnišnice, pri njem ne moremo kontrolirati poteka zlatenice. V ameriški literaturi že opisujejo povečan odstotek okvarjenih otrok zaradi zlatenice, ker odpuščajo matere iz porodnišnice po 24. urah.
Kdaj je zlatenica izrazitejša?
 • Pri nedonošenih otrocih nastane zlatenica zaradi dodatne nezrelosti jetrnih encimov. Izrazitejša je med 5. in 7. dnem in traja do14 dni.
 • Izrazitejša zlatenica se pojavlja tudi pri otrocih, ki so utrpeli obporodno stisko in imajo nižji oceni po Apgarjevi. Pri njih so tudi jetra doživela stisko in zato slabše delujejo.
 • Zlatenica se pojavi tudi kot posledica različnih krvavitev po koži, v podkožju, pod pokostnico, ob zlomih, po oteženem rojstvu otroka. Izlita kri se resorbira in spet obremeni encime v jetrih.
 • Bolni otroci in otroci, ki so doživeli stisko že v maternici in se zato rodijo z zelo gosto krvjo, imajo prav tako izrazitejše oblike zlatenice.
 • Zlatenica, ki nastane zaradi povečanega razkroja otrokovih rdečih krvničk – hemolitična zlatenica. Te vrste zlatenice smo se včasih zelo bali, ker je potekala dramatično in povzročala vitalno ogroženost otroka. Najbolj poznana je zlatenica zaradi nesoglasja Rh faktorja pri Rh negativnih materah. Otrok podeduje od očeta pozitiven Rh faktor, in če pridejo njegove rdeče krvničke v materin krvni obtok, se ustvarijo protitelesa. Navadno se to ne zgodi že v prvi nosečnosti, nevarnost nastane pri kasnejših otrocih. K sreči takšne primere danes zelo redko srečujemo, saj so vse Rh negativne nosečnice že preventivno zaščitene z umetnimi protitelesi, po porodu Rh pozitivnega otroka pa še enkrat.
Srečujemo pa še iste vrste zlatenice, ki jih povzroča nesoglasje krvnih skupin matere in otroka. Največkrat gre za matere s krvno skupino O in otroka s krvno skupino A ali B. Zlatenica se tokrat pojavi že pri prvem otroku, vendar redko poteka tako hudo kot zaradi Rh nesoglasja. Pri vsakem naslednjem otroku je izrazitejša, če gre za enako kombinacijo krvnih skupin, ker cepljenje ne obstaja.

Zlatenica zaradi dojenja se pojavi po tretjem dnevu zaradi nekaterih snovi v materinem mleku, ki zavirajo delovanje jetrnih encimov. Ni nevarna. Otroci kljub zlatenici in povišanemu bilirubinu v krvi krepko sesajo in dobro napredujejo. Ne menjajo svojega obnašanja. Zlatenica se lahko vleče tudi nekaj tednov. Otroka lahko nekajkrat nahranimo s prekuhanim materinim mlekom ali mlečnimi nadomestki, da se prepričamo, ali gre za to vrsto zlatenice. Izbrizgano mleko kuhamo v vodni kopeli 15 minut.

Zdravljenje zlatenice

Zakaj zlatenico zdravimo? Huda zlatenica povzroča okvare na otrokovih možganih. Posledice so slabša gibalna razvitost, motnje mišične napetosti, motnje sluha, redkeje opazimo, da je otrok umsko manj razvit. Indikacije za posamezno obliko zdravljenja so strogo določene in temeljijo na dolgoletnem raziskovanju zlatenice pri novorojenčku.

Zlatenico pri otroku kontroliramo z očmi, s posebno napravo, ki spektrofotometrično zaznava stopnjo obarvanosti kože (transkutani bilirubinometer) in z določanjem bilirubinov v krvi.

Zdravimo večinoma s fototerapijo. Z obsevanjem kože dosežemo, da se del bilirubina, ki je v koži in v podkožju, spremeni v topne sestavine, te pa se lahko izločajo tudi preko ledvic. Na ta način povečamo izločanje barvila iz telesa. Pri blažjih zlatenicah otroka lahko obsevamo v njegovi posteljici, kjer leži na fiberoptični blazinici, ki oddaja svetlobo določene frekvence. Težje zlatenice zdravimo z obsevanjem večje površine kože. Uporabljamo luči z modro svetlobo frekvence okoli 460 nm. Takrat leži otrok v ogreti posteljici, da se ne shladi. Oči ima zaščitene s posebnimi očali, genitalije so pokrite s plenico. Včasih dobiva tudi dodatne tekočine v obliki venske infuzije.

Če opisani postopki ne dosežejo želenega učinka in zlatenica napreduje, se moramo odločiti za izmenjalno transfuzijo krvi. Del otrokove krvi zamenjamo skozi popkovno veno s svežo dajalčevo krvjo. Postopek opravi neonatolog, traja nekaj ur in ni brez nevarnosti za otroka. Po izmenjalni transfuziji navadno bilirubin izrazito pade in redko jo je treba ponavljati.

Kaj lahko naredi mati za zmanjšanje zlatenice

 • Dojenje bistveno vpliva na potek fiziološke zlatenice. Zgodnje dojenje in pogosti podoji mleziva ugodno vplivajo na delovanje celotnega prebavnega trakta. Zgodnje izločanje mekonija (prvega smolastega blata) pomembno zmanjša količino barvila v telesu. Naselitev črevesja z normalno črevesno floro onemogoči ponovno resorpcijo že iz jeter izločenega barvila.
 • Mati naj opozori pediatra, če je že prejšnji otrok imel izrazitejšo zlatenico.
 • Stari preverjen način fototerapije je tudi izpostavljanje otroka sončni svetlobi, kar lahko mati naredi tudi doma.
 • Opazujte svojega otroka, kako se obnaša. Če ob rumeni barvi kože postaja zaspan in odklanja hranjenje, čimprej obiščite otroškega zdravnika.

Vir: Moj malček (dr. Andreja Tekavc Golob, spec.pediater)


Sledite nam