fbpx

Prehrana zarodka – Zdravje v poznih letih?

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Vzroki epidemije moderne dobe in obilja, to se pravi hitrega naraščanja kroničnih nenalezljivih bolezni, kamor prištevamo lahko bolezni srca in ožilja, kap, diabetes tipa 2,…

Vzroki epidemije moderne dobe in obilja, to se pravi hitrega naraščanja kroničnih nenalezljivih bolezni, kamor prištevamo lahko bolezni srca in ožilja, kap, diabetes tipa 2, visok krvni tlak, motnje presnove maščob, osteoporozo in podobno, še dandanes niso dokončno raziskani. Povečanje kroničnih nenalezljivih bolezni v okoljih, kjer je bilo v preteklosti malo hrane, veliko raziskovalcev razlaga z večanjem ekonomske moči ter s tem povečevanjem prekomerne prehranjenosti prebivalstva, kar vodi v debelost in obolenja motenj presnove (ateroskleroza, diabetes tipa 2, visok krvni tlak). Človeško telo v različnih bivalnih okoljih se je namreč prilagodilo hrani, ki jo imelo na razpolago, zato se različni narodi med seboj razlikujejo v povprečni višini in teži, ter v intenzivnejšem izkoriščanju zaužite energije in hranil, ki jih dobijo s hrano (npr. beljakovin, rudnin in vitaminov). Lažji dostop do hrane poveča zaužito količino; za ljudi, ki so bili prilagojeni manjšim količinam ali drugačni sestavi, pomeni tveganje za razvoj različnih obolenj.

Podobno se dogaja tudi med nosečnostjo. Otroci, ki med nosečnostjo niso bili optimalno hranjeni, in so zato ob rojstvu manjši in lažji, so v večji nevarnosti, da zbolijo za kroničnimi boleznimi.

A1413A4A-4A7F-11E1-A26C-B46665B94067

Številne epidemiološke raziskave (raziskave na velikem št. prebivalstva) v Evropi, ZDA in Indiji so namreč pokazale, da ljudje, ki so bili ob rojstvu manjši in lažji kot njihovi sovrstniki, češče v zrelih letih ali starosti obolevajo za boleznimi srca in ožilja in diabetesom tipa 2. Ta pojav razlagajo z neprimerno prehrano zarodka v času nosečnosti. Neprimerna prehranjenost zarodka, ki se pojavi zaradi neprimerne prehrane matere pred in med nosečnostjo, predvsem pomanjkanje maščob in beljakovin v hrani, naj bi že v naprej določalo povečano tveganje za posamezna obolenja. Preprečevanje teh obolenj se naj bi tako začelo pri načrtovanju potomstva. Prehrana mladih deklet, ki so velikokrat “žrtve” različnih pretiravanj, modnih muh in posebnosti in ki so v svetu pa tudi pri nas najslabše prehranjena skupina prebivalstva, je zato za zdravja potomstva zelo pomembna.

Piše: Maruša Pavčič, univ. dipl. inž.


Sledite nam