fbpx

Konjunktivitis

Bolezni, Zanimivo

Alergični konjunktivitis je alergija na očeh. Očesne veznice so otečene in pordele. Občutite lahko zbadanje, srbenje …

Kaj je alergični konjunktivitis in kaj ga povzroča?

Alergični konjunktivitis je alergija na očeh. Očesne veznice so otečene in pordele. Občutite lahko zbadanje, srbenje ali celo bolečine. Oči se lahko tudi obilno solzijo, zraven lahko tudi kihate. Simptome povzroča alergen, to je snov, ki draži vaš organizem. Telo reagira z izločanjem snovi, kot recimo – histamin, ki je odgovoren za veliko simptomov alergije. Pogosti alergeni so: pelodi dreves in trav, dlake živali, nekatera zdravila, onesnaževalci zraka, cigaretni dim.

Katere vrste alergičnega konjunktivitisa poznamo?

Poznamo dve obliki, in sicer: kronični in akutni konjunktivitis. Akutni se pojavlja predvsem v sezoni alergij (spomladi oziroma v času cvetenja določenih rastlin) in je kratkotrajen. Pri kroničnem pa so oči občutljive preko celega leta (alergeni so po navadi snovi, s katerimi smo neprestano v stiku; to je lahko hrana, perje, prah, …): kronični konjunktivitis je redkejši.

Ali alergični konjunktivitis poškoduje vaš vid?

Alergični konjunktivitis je moteč in neugoden, vendar ne poškoduje vida. V času izraženih simptomov se odsvetuje uporaba kontaktnih leč, ker se stanje lahko poslabša in pride celo do okužbe očesa. Dokler se oko ne umiri, raje nosite očala.

Kaj lahko naredite, da preprečite nastanek alergičnega konjunktivitisa?

Če poznate alergen (snov, ki je izzvala težave), se ji je najbolje izogniti. V času cvetenja ostanite v zaprtih prostorih.

Kaj lahko naredite, da ublažite simptome?

Včasih si lahko pomagate tudi sami, s kapljicami, ki jih kupite v prosti prodaji v lekarni. To so predvsem »umetne solze«, ki izperejo alergen iz oči. Pomagate si lahko tudi s hladnimi oblogami, ki bodo zmanjšale oteklino vek.

Kaj je še na voljo?

Če hladne obloge in kapljice ne pomagajo, je najbolje, da obiščete zdravnika, ki vam bo predpisal dodatna zdravila. S testiranji se lahko ugotovi, kateri alergen vam povzroča težave, da se mu lahko izogibate.

Ali imajo zdravila stranske učinke?

V prvem trenutku lahko vsake kapljice povzročijo pekoč občutek, vendar ta hitro izzveni. Vsako zdravilo ima lahko neugodne stranske učinke, ki ne nastanejo pogosto, vendar se pred uporabo vsakega zdravila raje posvetujte z zdravnikom. V času uporabe kapljic za oči, ne nosite kontaktnih leč.

conjuctiva – veznica očesa, conjuctivitis – vnetje veznice


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?