fbpx

Aromaterapija

Dom & prosti čas, Življenjski slog

Aromaterapija je kakršen koli način uporabe eteričnega olja, ki koristi posamezniku.

“Če hočemo biti zdravi, se moramo vsak dan skopati v dišeči kopeli in si privoščiti masažo z dišavami.”
(Hipokrat, 400 let pr.n.š.)

Kaj je aromaterapija?

Aromaterapija je kakršen koli način uporabe eteričnega olja, ki koristi posamezniku. Vrači. ljudski zdravniki in duhovniki so že od nekdaj izkoriščali to delovanje in z njimi zdravili bolezni, širili sposobnost zaznavanja ali prehajali v trans.
Starodavne civilizacije so imele nekatere rastline za svete in so jih namenjali za daritev in hrano svojim bogovom. Aromaterapijo so uporabljali že v prazgodovini, v času neolitika, to je pred letom 4000 pr. našim štetjem. V tistem času so rastline hladno stiskali in tako pridobivali maščobna olja. V svetih obredih so uživali razne rastline in gobe, jih metali na vroče kamne in inhalirali pare, ki so povzročale halucinacije in užitke.

Skozi tisočletja pa je človek vse bolj odkrival zdravilne in toksične lastnosti rastlin. Najobsežnejša odkritja moči zdravilnih zelišč pa ima prav gotovo Kitajska. Kitajska medicina povezuje uporabo zelišč za zdravljenje s filozofijo in prehrano, vse troje pa je enako pomembno.

Dandanes se aromaterapija vse bolj uveljavlja. Ljudje uporabljajo eterična olja za blažitev stresa in napetosti, ki sta glavna krivca marsikatere bolezni tega časa.

Opozorila pred uporabo eteričnih olj!

Eterična olja so izredno koncentrirana in zato lahko pri prekomerni uporabi povzročijo težave.
Olja vedno uporabljajte po predpisanih navodilih. Če navodil ni, se posvetujte s strokovnjakom aromaterapevtom.

Veliko eteričnih olj spodbuja menstruacijoin jih v nosečnosti ne smete uporabljati! Primerna so le olja cvetov, lesa in citrusov. Eterična olja so občutljiva na svetlobo, kisik, vlago in toploto. Olje zato shranjujemo pri temperaturi do 16 °C, zelo draga olja pa v hladilniku. Pred uporabo moramo olje segreti na sobno temperaturo, tako, da je koži prijazno. Olja nikar ne segrevajte na silo, vedno naj se segreje samo od sebe!

Eterična olja lahko uporabimo na različne načine. Z njimi si lahko naredimo kremo za različne tipe kože, lahko jih dodajamo pri negi las, uporabimo kot obkladke za lajšanje bolečin, za inhalacijo, grgranje, za kopeli, kot sredstvo za odišavljanje prostorov. Seveda moramo glede na uporabo izbrati pravilno olje.

Kaj predstavlja nota?

Francoski parfumar iz 19. stoletja je izdelal sistem, po katerem so olja razvrščena v notno lestvico, glede na hlapljivost. Te kategorije določajo hitrost izhlapevanja določene dišave. Olja ki hitro izhlapevajo se imenujejo zgornje note, dišijo pa nekaj minut. Kadar vohate mešanico dišav ali parfum, boste najprej zavohali visoko noto, čez nekaj ur pa le še dišavo osnovne note.

Eterična olja, njihove lastnosti in uporaba

Eterično olje

Vonj Nota

Lastnosti, uporaba in opozoril

BAZILIKA

svež, zeliščen vonj zgornja nota Deluje stimulativno, je odličen tonik za živce. Okrepi koncentracijo in razjasni duha. Uporablja se pri infekcijah prsnega koša, prebavnih motnjah, glavobolu in migreni. Uporabljamo razredčenega, saj prevelike količine povzročajo omotico.
V času nosečnosti tega olja ne uporabljajte.

 BERGAMOVKA

svež, oster vonj zgornja nota Učinkovito sredstvo proti depresiji.
Pomirja živce in ima odlične antiseptične lastnosti.
Uporabljajte razredčenega, nerazredčen uničuje pigment.

 BRIN

osvežujoč, smolnat srednja nota Olje deluje osvežujoče in krepilno. Je antiseptik in diuretik, razstruplja in čisti.Uporablja se pri urinskih, dihalnih in prebavnih okužbah. Ne uporabljajte ga v nosečnosti. Prevelike količine povzročijo vnetje ledvic in zastoj urina.

 CEDROVINA

blag vonj po lesu osnovna nota Je zdravilo za cistitis in druge infekcije urinarnega trakta. Dober proti nahodu in zlasti bronhitisu.
Uporabljajte majhne količine, veliki odmerki dražijo kožo. Ne uporabljajte med nosečnostjo.
 CIMET  aromatičen vonj  osnovna nota Ima vonj, ki izboljšuje razpoloženje in blaži slabost.
Pospešuje prekrvavitev in prebavo, je močan antiseptik.
Uporabljajte v majhnih količinah in ne med nosečnostjo.

 CIPRESA

 diši po smoli in lesu  srednja-osnovna nota Močno stiska olje, zato je izredno koristen pri težavah s prevelikim izločanjem tekočine.
Pomirja in osvežuje. Pomaga pri krčnih žilah in hemeroidih. Olja ne uporabljate med nosečnostjo.

 CITRONKA

 diši po citronki  zgornja nota Uporablja se za zniževanje temperature in zdravljenje infekcijskih bolezni. Ima antiseptične in antibakterijske lastnosti.Spodbuja delovanje želodca. Uporabljajte majhne odmerke, saj preveliki odmerki dražijo kožo.

 EVKALIPTUS

 svež in pikanten  visoka nota Deluje antiseptično in poživljajoče. Uporabljajo ga za zdravljenje kašlja in prehladov, ter bolečin.

 INGVER

 močan vonj  osnovna nota Spodbuja apetit in prekrvavitev. Uporabljamo ga proti slabosti na potovanjih

 JASMIN

 eksotičen in sladek  osnovna nota Deluje antidepresivno, kot afrodiziak, učinkovito deluje pri premagovanju poporodne depresije.Ne uporabljajte g v prvi fazi nosečnosti.

 KADILO

 lesovinast vonj  osnovna nota Deluje pomirjajoče, pomaga pri sproščanju, zdravi težave z dihali.

 KAFROVEC

 vonj po kafri  srednja nota Uravnoteženo deluje na čustva. Je poživilo in ga je potrebno uporabljati v majhnih količinah. Ugodno deluje na prekrvavitev, dviguje krvni tlak. Uporabljajte previdno in raje pod nadzorom aromaterapevta, saj prevelike količine povzročajo slabost in bruhanje. Ne uporabljajte med nosečnostjo.

 KLINČKI

 aromatičen vonj  spodnja nota Močan antiseptik, zato se ga uporablja pri okužbah. Deluje proti zobobolu, blaži želodčne težave. Ni priporočljiv za masažo, ker preveč draži kožo.

 KORIANDER

 nedoločen vonj  zgornja nota Olje segreva in spodbuja, preveliki odmerki pa povzročajo zaspanost.

 KUMINA

 vonj kumine  zgornja nota Ogreva in spodbuja. Odlično sredstvo proti vetrovom. Pri masaži je potrebno zelo paziti na količine, saj draži kožo. Uporabo raje prepustite aromaterapevtu.

 KAMILICA

 sadni, podoben jabolčnemu  srednja nota Najboljše olje proti vnetjem in alergijam. Deluje pomirjujoče, pomirja živce. Odpravlja nespečnost in pomaga pri prebavi. V kozmetiki jo uporabljajo kot šampon za svetlenje las.

 LIMONOVEC

 osvežujoč vonj  zgornja nota Odlično antiseptično in razkuževalno sredstvo. Klasično zdravilo za vneto grlo in kihanje. Olje uporabljajte le v majhnih količinah, ker draži kožo.

 MAJARON

 zelen  srednja nota Olje spodbujevalno deluje na telo in duha. Čaj iz majarona blaži menstrualne težave. Prevelike količine otopijo čute in čustva. Ne uporabljajte ga v nosečnosti.

 MANDARINA

 cvetni vonj po citrusu  zgornja nota Olje nežno spodbuja, zato odlično deluje na jetra in prebavne funkcije.

 MELISA

 blag, mladosten vonj  srednja nota  Olje deluje proti depresiji in krčem. Pomirja in blaži napetost, izboljša razpoloženje in spodbuja veselje. Pri masaži jo uporabljajte previdno, saj lahko draži kožo. Ne uporabljajte jo med nosečnostjo.

 MIRA

 vonj podoben kadilu  osnovna nota Olje ima zdravilne antiseptične lastnosti. Miro uporabljajo tudi kot sredstvo za izkašljevanje. Ne uporabljajte v nosečnosti.

 MUŠKAT

 aromatičen vonj  osnovna nota Olje deluje ogrevalno, vendar, ga je potrebno pazljivo uporabljati. Preveliki odmerki lahko povzročijo duševne in živčne motnje. Ne uporabljajte ga med nosečnostjo.

 PEHTRAN

 nedoločen vonj  osnovna nota Olje deluje stimulativno in ogreva. Pehtran je priljubljen v kuhinji, spodbuja apetit in je odlična začimba. Olje uporabljajte previdno, še bolje, če to prepustite terapevtu. Ne uporabljajte ga v času nosečnosti.

 POMARANČA

 sladek vonj citrusa  zgornja nota Hlape tega olja lahko uporabimo za osvežitev prostorov.
Pri uporabi olja za masažo, pazite na količine olja. Prekomerna uporaba lahko povzroči draženje.

 ROŽMARIN

 oster in zeliščen  srednja nota  Deluje poživljajoče, krepi spomin in jasno razmišljanje. Pomaga pri revmatičnih bolečinah in bolečinah zaradi pretirane telesne vadbe. V kozmetični industriji, ga uporabljajo v šamponih in utrjevalcih. Služi za bogatitev temnih las.

 SANDALOVINA

 sladak, lesnat vonj  osnovna nota Primeren za meditacijo in sproščanje. Deluje antiseptično, pomirjevalno, kot afrodiziak. Koristi pri anksioznosti in živčni napetosti.

 VRTNICA

 sladek, razkošen  osnovna nota Deluje antiseptično, pomirjevalno, antidepresivno.
Rožno olje je najboljše zdravilo za zdravljenje motenj v ženskem reproduktivnem sistemu. Rožno olje je izredno drago, vendar ga za značilni vonj potrebujemo izredno malo.

 TIMIJAN

 osvežujoč  zgornja nota Močno, antiseptično olje. Deluje osvežujoče. Je zelo močno razkuževalno sredstvo, zato ga uporabljajo tudi pri izdelavizobnih past in ustne vode.

 ŽAJBELJ

 zeliščen, osvežujoč vonj  zgornja nota Izredno stimulativno olje. Žajbelj kot rastlino uporabljamo pri kuhi. Eterično olje uporabljajte zelo previdno, saj preveliki odmerki lahko povzročijo epileptične napade in krče.

 YLANG YLANG

 eksotičen in sladek  osnovna nota Lajša depresijo, pomirja, deluje antiseptično, je znan afrodiziak, močno spodbuja čute in deluje euforično. Pomirja in uravnava živčni sistem.

Viri in literatura:

 • Helene Klaus, Inken Kloppenburg: Svetovalec za sodobno ženo,
  tiskarna Ljudske pravice v Ljubljani, Ljubljana, 1977
 • Clare Maxwell-Hudson: The complete book of masage,
  1988 Dorling Kindersley Ltd., London,
  Clare Maxwell-Hudson: Masaža za sprostitev, zdravje in dobro počutje,
  Ljubljana, Cankarjeva založba, 1990
 • Felix Karin: Lepota in zdravje,
  Ljubljana; Mladinska knjiga, 1991
 • Devereux Charla: Aromaterapija: eterična olja in njihova uporaba/
  Charla Vrbinc, ljubljana: DZS, 1995
 • Rudiger, Margit : Občutljiva mesta
  Čvrsta zadnjica, napeta stegna, raven trebuh, vitki boki/ Margit Rudiger, Sabine Haberlein; (prevajalka Irena Polanc- Kristan)- Ljubljana: DZS, 1997
 • Carsten Lili: Lepota skozi letne čase
   Ljubljana: Prešernova družba, 2000
 • Angela Flanders: Aromatherapy for the home,
  published in 2000 by Chancellor Press, an imprint of Bounty Books, a division of the Octopus publishing Group Ltd, 2-4 heron quays, London, 2000
 • Janez Vidmajer: Kozmetika iz rastlin
  Mladinska knjiga, Ljubljana, 1984
 • Margit Rudiger: Umetnost ličenja/
  prevedla Zorka Jakoš- Ljubljana:DZS, 1994- (Freundin priročnik)
 • Bolz Elke: Lep obraz
  Pravilna nega in kozmetični izdelki, pomoč, pri težavah s kožo, lepota od znotraj/
  Elke Boltz; prevajalka Irena Polanc- Kristan-Ljubljana: DZS, 1996
 • Bolz Elke: Pričeske za vse tipe žensk/
  Elke Bolz; prevedla Zorka Jakoš- Ljubljana: DZS, 1994- (freudin, priročnik)
 • Krašovec-Pogorelčnik, Mateja: Estetika oblačenja,
  Učbenik za izobraževalne programe tekstilni tehnik in tekstilec/
  Mateja Krašovec Pogorelčnik -natis- Velenje: Pozoj,1997 – ( Zbirka Učbeniki / Pozoj)
 • Lange – Ernst, Maria – E.: Lepota in naravna kozmetika:
  program blage nege za kožo in lase s številnimi napotki in recepti, ki jih lahko pripravimo sami/
  Maria-E. Lange -Ernst ; (prevod Suzana Trlep).- Ljubljana: Mladinska knjiga, 1992

Spletne strani:

Kozmetika in savna Fanči
Društvo za alternativno medicino


Sledite nam