fbpx

Osteoporoza – preženite bolečino in preprečite zlome

Bolezni, Zdravje in bolezni

Kaj je osteoporoza? Osteoporoza je bolezen, pri kateri kosti zaradi vse manjše gostote postanejo krhke.

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza je bolezen, pri kateri kosti zaradi vse manjše gostote postanejo krhke. Zlomijo se lahko že ob najmanjšem naporu, udarcu ali padcu. Je tiha in skoraj neopazna bolezen; ko se pojavi prvi zlom, je pogosto že pozno za ukrepanje. Osteoporoza se pojavlja pogosteje pri ženskah, najnovejše raziskave pa kažejo na to, da je vse bolj prisotna tudi pri moških.


Dr. Lepa Veljanovič, dr. med., specialistka fiziatrinja, akupunkturolo-ginja svetuje:

Pozorni bodite na določene dejavnike, ki kažejo na to, da morda obstaja tveganje za nastanek ali razvoj osteoporoze

Bolezni ne moremo zaznati sami, saj dolgo poteka brez bolezenskih znakov in bolečin. Priporočljivo je, da se posvetujemo z zdravnikom in opravimo preiskavo kostne gostote dovolj zgodaj.

Dejavniki tveganja:

 • zgodnja menopavza (pred 45. letom) ali operativna odstranitev jajčnikov
 • dednost: če je za osteoporozo že bolehal kdo v družini (mama, babica, zlomi kolkov v družini)
 • drobna telesna zgradba
 • dolgotrajno jemanje določenih zdravil kot so glukokortikosteroidi pri revmatičnih boleznih, pljučnih težavah, ipd.
 • kajenje, prekomerno uživanje alkohola
 • nezadostna telesna aktivnost
 • hormonske motnje – tako pri moških kot pri ženskah – in določene bolezni (povečano delovanje ščitnice, celiakija, anoreksija, Chronova bolezen, sladkorna bolezen, težave s prostato …)

Pozorni bodite na bolezenske znake, ki morda že kažejo na prisotnost osteoporoze, kot so bolečine v križu, spremenjena (zgrbljena) telesna drža ali zmanjšanje telesne višine

Če katerega od teh dejavnikov ali bolezenskih znakov prepoznate tudi pri sebi, je prav, da opravite preventivno merjenje kostne gostote. Ne čakajte, da se pojavijo bolezenski znaki, temveč poskrbite, da do prvega zloma sploh ne pride.

Preventivni pregled in pogovor z zdravnikom

Opravite denzitometrijo – to je neboleča in hitra preiskava kostne gostote, z njo izmerimo trdnost naših kosti, s tem pa tudi stopnjo ali prisotnost bolezni oziroma možnost za nastanek le-te. Preiskava je samoplačniška. V Medicinskem centru Term & Wellness LifeClass cena vključuje tudi zdravniški izvid in osebni pogovor z zdravnikom, ki zajema ugotavljanje trenutnega stanja, nasvete za izboljšanje kostne gostote in predlog zdravljenja oz. terapij v primeru, da je bolezen že prisotna.

Poskrbite za zdravo prehrano

Posvetujte se z zdravnikom glede zdravega načina življenja, ki vključuje uravnoteženo in ustrezno prehrano, bogato s kalcijem in vitaminom D.

Poskrbite za telesno aktivnost

Naučite se vaj, ki vam bodo pomagale ohraniti čim bolj zdrave kosti čim dlje. Če dopustimo, da se osteoporoza razvije, nam lahko v kasnejših letih onemogoči normalno, kakovostno in samostojno življenje. Zato vam priporočam terapije, ki jih izvajajo v Medicinskem in fizioterapevtskem centru, kjer jih prilagodijo potrebam posameznega pacienta:

 • individualne in skupinske vaje s terapevtom
 • magnetoterapijo
 • protibolečinsko elektroterapijo
 • obsežnejšo rehabilitacijo
 • akupunkturo

Skupaj z zdravnikom izberite najustreznejšo kombinacijo terapij.

Poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje.


Sledite nam