fbpx

EVROPSKO PARTNERSTVO ZA BOJ PROTI RAKU

Bolezni, Zdravje in bolezni

24. junija 2009 je Evropska komisija sprejela sporočilo o boju proti raku: evropsko partnerstvo, v katerem predvideva ustanovitev evropskega partnerstva za boj proti raku za…

24. junija 2009 je Evropska komisija sprejela sporočilo o boju proti raku: evropsko partnerstvo, v katerem predvideva ustanovitev evropskega partnerstva za boj proti raku za obdobje 2009 – 2013, ki bi z zagotavljanjem okvira za opredeljevanje in izmenjavo informacij, zmogljivosti in strokovnih znanj pri preprečevanju in nadziranju raka ter z združitvijo ustreznih zainteresiranih strani iz vse Evropske unije v skupno prizadevanje podpiralo države članice pri njihovem boju z rakom.

Namen partnerstva je spodbuditi vseevropsko zavezo za konkretne pobude pri preprečevanju in zdravljenju rakavih obolenj z zagotavljanjem okvira za opredeljevanje in izmenjavo informacij, zmogljivosti in strokovnih znanj pri preprečevanju in nadziranju raka ter z združitvijo ustreznih zainteresiranih strani iz vse Evropske unije v skupno prizadevanje v boju z rakom. Vsako leto je z rakom diagnosticiranih približno 3,2 milijona državljanov EU, poleg tega pa obstajajo glede pojavnosti raka in smrtnosti zaradi le tega v Skupnosti velike razlike in neenakosti. Cilj do konca partnerstva je, da imajo vse države članice celovite načrte za boj proti raku, kar bi trajnostno prispevalo k zmanjšanju bremena raka v EU in omogočilo doseganje dolgoročnega cilja partnerstva, tj. 15-odstotno zmanjšanje do leta 2020.

Evropska komisija namerava zagon partnerstva obeležiti s posebnim dogodkom, ki bo potekal 29. septembra 2009 v Bruslju. Dogodek bosta odprla Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in gostiteljica, evropska komisarka za zdravje Androulla Vassiliou. V sklopu programa bo organizirana strokovna razprava o prihodnjih usmeritvah evropskega boja proti raku, o svoji izkušnji pa bodo spregovorili tudi za rakom oboleli in ozdravljeni bolniki.

ACC562FE-50C1-11E1-AA81-E45F66B94067

Več informacij o dogodku, vključno s programom preberite na >>>


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?