fbpx

Shiatsu masaža

Dom & prosti čas, Življenjski slog

Shiatsu se je razvil iz tradicionalne orientalske masaže deluje na podlagi energetskega telesnega sistema.

Shiatsu pomeni pritisk s prsti in je veščina zdravljenja, ki izhaja iz Japonske. Je oblika terapije, pri kateri pritiskamo na akupresurne točke in uravnovešamo telesno energijo, povzročamo globoko relaksacijo in dobro počutje ter tako ohranjamo zdravje. Sama terapija je lahko dinamična ali statična, poleg pritiskanja lahko vsebuje natezanje udov, gnetenje in sproščanje zategnjenih mišic in podpiranje šibkih področij. Shiatsu se je razvil iz tradicionalne orientalske masaže in podobno kot druge vzhodne terapije deluje na podlagi energetskega telesnega sistema z uporabo mreže meridianov in energetskih kanalov. Koncept o telesu kot o energetskem organizmu izhaja iz tradicionalne kitajske misli in se je skozi stoletja izkušenj in proučevanja razvil v sistem medicinske teorije. Tako je Shiatsu edinstven splet klasične vzhodnjaške medicinske teorije, katere zgodovina sega do začetkov akupunkture 4000 let nazaj, in bogate, še žive tradicije ljudskega zdravilstva.

Iz kje izvira Shiatsu masaža?

Shiatsu je doma na Japonskem in je oblika fizioterapije, pri kateri pritiskamo na akupunkturne točke in tako uravnovešamo telesno energijo in ohranjamo zdravje. Sama beseda pomeni le “pritisk s prsti”, vendar pri terapiji shiatsu uporabljamo tudi druge dele dlani, pa tudi komolce in kolena. Shiatsu je edinstven splet klasične vzhodnjaške medicinske teorije, katere zgodovina sega do začetkov akupunkture 4000 let nazaj in bogate še žive tradicije ljudskega zdravilstva.

Na čem temelji Shiatsu masaža?

Shiatsu je skupno ime za veliko različnih tehnik, vse pa povezuje skupno načelo, in sicer vera v življensko silo, ki se imenuje QI in se pretaka po medseboj povezanih kanalih ali meridianih po vsem telesu. Vsak meridian je povezan s kakim organom ali psihofizično funkcijo in na njegov QI lahko učinkujemo na določenih točkah vzdolž njegove poti: to so akupunkturne točke, ki se jim po Japonsko pravi “tsubi”. Kadar je človek zdrav, je v ravnovesju in QI se enakomerno pretaka po meridianih kot gorivo po ceveh in napaja ter vzdržuje vse dele telesa. Kadar pa telo peša zaradi nezmernega načina življenja, čustvenega pretresa ali poškodbe, se QI ne pretaka več enakomerno, v nekaterih predelih ga je premalo in v drugih preveč in človek zboli. Pri shiatsu masaži ne gre za kako drastično poseganje v telesne procese, ampak le za vnovično uravnovešanje energije QI, tako da se lahko telo samo pozdravi.

V čem se Shiatsu masaža razlikuje od klasične masaže?

Od klasične masaže se razlikuje v samem načelu, iz katerega izvira. Medtem, ko klasična masaža obdeluje predvsem mišice, vezi in kite in učinkuje predvsem na ravnovesje telesnih tekočin – krvi in mezge, se shiatsu osredijna na določene točke, na katere pritiskamo. Ker pri obeh zvrsteh masaže obdelujemo celo telo tudi shiatsu konec koncev učinkuje na mišični, obtočilni in limfni sistem, klasična masaža pa nedvomno vpliva na točke, na katere je treba pritiskati in na meridiane, vendar ne sistematično.

Pri SHIATSU MASAŽI in AKUPUNKTNI MASAŽI po Penzlu stimuliramo določena področja – meridiane in točke in tako pomagamo pri hujšanju, glavobolih, vrtoglavicah, nespečnosti, šumenju v ušesih, alergijah, izpuščajih, zaprtju/driski, utrujenosti, menstrualnih težavah, depresijah, prehladih, slabi prebavi, bolečinah.Počutje po končani shiatsu terapiji se težko opiše z besedami. To je treba doživeti!

Viri in literatura:

 • Helene Klaus, Inken Kloppenburg: Svetovalec za sodobno ženo,
  tiskarna Ljudske pravice v Ljubljani, Ljubljana, 1977
 • Clare Maxwell-Hudson: The complete book of masage,
  1988 Dorling Kindersley Ltd., London,
  Clare Maxwell-Hudson: Masaža za sprostitev, zdravje in dobro počutje,
  Ljubljana, Cankarjeva založba, 1990
 • Felix Karin: Lepota in zdravje,
  Ljubljana; Mladinska knjiga, 1991
 • Devereux Charla: Aromaterapija: eterična olja in njihova uporaba/
  Charla Vrbinc, ljubljana: DZS, 1995
 • Rudiger, Margit : Občutljiva mesta
  Čvrsta zadnjica, napeta stegna, raven trebuh, vitki boki/ Margit Rudiger, Sabine Haberlein; (prevajalka Irena Polanc- Kristan)- Ljubljana: DZS, 1997
 • Carsten Lili: Lepota skozi letne čase
  Ljubljana: Prešernova družba, 2000
 • Angela Flanders: Aromatherapy for the home,
  published in 2000 by Chancellor Press, an imprint of Bounty Books, a division of the Octopus publishing Group Ltd, 2-4 heron quays, London, 2000
 • Janez Vidmajer: Kozmetika iz rastlin
  Mladinska knjiga, Ljubljana, 1984
 • Margit Rudiger: Umetnost ličenja/
  prevedla Zorka Jakoš- Ljubljana:DZS, 1994- (Freundin priročnik)
 • Bolz Elke: Lep obraz
  Pravilna nega in kozmetični izdelki, pomoč, pri težavah s kožo, lepota od znotraj/
  Elke Boltz; prevajalka Irena Polanc- Kristan-Ljubljana: DZS, 1996
 • Bolz Elke: Pričeske za vse tipe žensk/
  Elke Bolz; prevedla Zorka Jakoš- Ljubljana: DZS, 1994- (freudin, priročnik)
 • Krašovec-Pogorelčnik, Mateja: Estetika oblačenja,
  Učbenik za izobraževalne programe tekstilni tehnik in tekstilec/
  Mateja Krašovec Pogorelčnik -natis- Velenje: Pozoj,1997 – ( Zbirka Učbeniki / Pozoj)
 • Lange – Ernst, Maria – E.: Lepota in naravna kozmetika:
  program blage nege za kožo in lase s številnimi napotki in recepti, ki jih lahko pripravimo sami/
  Maria-E. Lange -Ernst ; (prevod Suzana Trlep).- Ljubljana: Mladinska knjiga, 1992

Spletne strani:

Kozmetika in savna Fanči
Društvo za alternativno medicino


Sledite nam