fbpx

Hormonsko nadomestno zdravljenje po menopavzi

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

V nasprotju z dolgoletnim prepričanjem, da bolezni srca in ožilja ogrožajo predvsem moške, dandanes vemo, da tudi ženske najpogosteje umirajo zaradi teh bolezni.

V nasprotju z dolgoletnim prepričanjem, da bolezni srca in ožilja ogrožajo predvsem moške, dandanes vemo, da tudi ženske najpogosteje umirajo zaradi teh bolezni, le da se pri njih težave začnejo približno deset let kasneje kot pri moških.

V rodnem obdobju ženske redko utrpijo srčni infarkt ali možgansko kap. Tveganje za te bolezni se poveča ob menopavzi, ki pomeni trajno prenehanje menstrualnih krvavitev zaradi usihanja delovanja jajčnikov, ki do menopavze tvorijo ženske spolne hormone – estrogene in gestagene.

Po menopavzi se v telesu pojavijo številne spremembe, ki lahko pomembno vplivajo na počutje in kakovost življenja. Več kot polovica žensk občuti navale vročine v glavo, zardevanje, znojenje in občutek razbijanja srca, kar s skupnim izrazom imenujemo vazomotorične težave. Pogoste so tudi spremembe sečil in spolovil, zaradi katerih se pojavijo težave pri spolnih odnosih ter zadrževanju in izločanju urina. Po menopavzi ženske pogosteje občutijo potrtost, pretirano utrujenost, motnje razpoloženja, so pretirano razdražljive, lahko imajo težave z nespečnostjo, spominom, prebavili, dihali, mišicami, sklepi in kostmi (lahko se pojavi osteoporoza). Spremenijo se tudi dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja. Pogosteje ugotovimo zvečano raven maščob v krvi, povečan arterijski krvi tlak in prekomerno telesno težo.

S hormoni nad težave menopavze

Ideja o lajšanju opisanih težav z nadomeščanjem ženskih spolnih hormonov je stara že 70 let, v praksi pa so hormonsko nadomestno zdravljenje začeli pogosteje predpisovati pred približno 40 leti. Razširjenost hormonskega nadomestnega zdravljenja je po državah različna. Po podatkih za leto 2000 je v ZDA kar 38 odstotkov žensk po menopavzi prejemalo ta zdravila. Njihova poraba je bila tako velika, da so zavzela drugo mesto med vsemi na recept predpisanimi zdravili. Osnovna učinkovina v zdravilu so estrogeni. Pri ženskah z ohranjeno maternico pa moramo estrogenom nujno dodajati tudi gestagene. Estrogeni namreč povzročijo prekomerno zadebelitev maternične sluznice in dolgoročno nastanek raka maternične sluznice, kar z dodatkom gestagenov popolnoma preprečimo.

Hormonsko nadomestno zdravljenje je izredno učinkovito pri odpravljanju vazomotoričnih težav. Deluje pa tudi na dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja: zmanjša raven holesterola v krvi in ugodno vpliva na delovanje ožilja. Zaradi tega je veliko strokovnjakov domnevalo, da bi s hormonskim nadomestnim zdravljenjem po menopavzi lahko preprečevali nastanek bolezni srca in ožilja.

9A068FAE-4FE4-11E1-86EB-E45F66B94067

Prvo navdušenje

Od leta 1970 so v literaturi objavili več kot 30 raziskav, pri katerih so spremljali ženske, ki so jemale hormonske tablete, in jih primerjali z vrstnicami, ki se niso odločile za tovrstno zdravljenje. Ugotovili so, da so ženske ob hormonskem nadomestnem zdravljenju bistveno redkeje doživele srčni infarkt ali umrle zaradi bolezni srca in ožilja. Tveganje za te bolezni je bilo za 50 odstotkov manjše.

Poudariti moramo, da so bile to opazovalne raziskave, ki so sicer zajele zelo veliko število žensk, ki pa niso bile naključno razdeljene v skupino s hormonskim nadomestnim zdravljenjem in v skupino brez njega. Zaradi tega ni zanesljivo, oziroma je celo malo verjetno, da so bile ženske obeh skupin primerljive. Znano je namreč, da se za hormonsko nadomestno zdravljenje pogosteje odločijo bolj zdrave ženske iz višjega družbeno-ekonomskega sloja, telesno bolj dejavne, nekadilke, kar vse pripomore k manjšemu tveganju za bolezni srca in ožilja.

Poročali so tudi o številnih raziskavah na poskusnih živalih, ki so podobno kot klinične raziskave dokazovale zaščitni učinek ob hormonskem nadomestnem zdravljenju ter o manjših raziskavah pri ženskah, kjer so ugotovili ugodne vplive na različne dejavnike tveganja.

Na podlagi teh podatkov je Ameriško kardiološko združenje leta 1996 v priporočilih za zdravljenje bolnikov po prebolelem srčnem infarktu svetovalo, naj vse ženske po menopavzi, ki so prebolele srčni infarkt, seznanimo z možnimi ugodnimi učinki hormonskega nadomestnega zdravljenja in jim ga omogočimo, če bi se zanj odločile. S tem so soglašali tudi zdravniki v Evropskem kardiološkem združenju.

Omajano zaupanje v hormonske dodatke

Rezultati novejših kliničnih raziskav, objavljenih v zadnjih petih letih, pa nepričakovano niso potrdili ugodnih učinkov. V te raziskave so vključili zdrave ženske in bolnice po prebolelem srčnem infarktu. Naključno so jih razdelili v skupino, ki je prejemala hormonsko nadomestno zdravljenje in skupino, ki je prejemala placebo (to je tableta popolnoma enakega videza, ki pa ne vsebuje zdravila). Tako so se izognili razlikam med skupinama in so zasledovali zgolj učinkovitost zdravila. Proučevali pa so le zdravilo Prempro, ki ga največ uporabljajo v ZDA. Po večletnem hormonskem nadomestnem zdravljenju v nasprotju s pričakovanjem niso ugotovili manjšega obolevanja in umiranja zaradi bolezni srca in ožilja. V prvem letu se je pri bolnicah po že prebolelem srčnem infarktu tveganje za ponovitev bolezni celo nekoliko povečalo, kasneje pa zmanjšalo, a se po šestih letih ni pomembno razlikovalo od tveganja bolnic, ki so jemale placebo. Podobno pri zdravih ženskah brez znane bolezni srca in ožilja hormonsko nadomestno zdravljenje ni preprečevalo bolezni.

Izračunali so, da se po enem letu zdravljenja 100.000 žensk s Prempro pojavi 37 primerov srčnega infarkta (7 več kot pri skupini, ki je jemala placebo), 29 možganskih kapi (8 več kot pri placebu), 6 žensk manj zboli zaradi raka na debelem črevesu in 5 manj si jih zlomi kolk.

Potrdili so tudi nekaj že znanih možnih neželenih učinkov: po 1 letu zdravljenja 100.000 žensk s Prempro je bilo 38 primerov raka na dojki (30 pri placebu) in 15 primerov pljučne embolije (7 pri placebu).

Razlogi za te nepričakovane rezultate zazdaj še niso jasni. Poleg znanih ugodnih učinkov na dejavnike tveganja lahko hormonsko nadomestno zdravljenje poveča tudi nagnjenost k nastanku krvnih strdkov in pospeši vnetje nizke stopnje, kar lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Zavedati se moramo tudi, da rezultati veljajo samo za zdravilo Prempro, ki ga v Evropi zelo redko uporabljamo.

Junija leta 2002 so na Svetovnem kongresu o menopavzi predstavili predhodne rezultate angleške raziskave, v kateri proučujejo drugačen preparat. Rezultati so bili spodbudni, negativnih učinkov tu niso ugotavljali, vsekakor pa moramo s sklepi še počakati. Proučiti bo treba tudi vpliv načina jemanja hormonskega nadomestnega zdravila, ki ga lahko predpišemo v obliki tablet, obližev, injekcij, kožnih vsadkov, obročkov ali vaginalet.

C6D9198E-4FE4-11E1-B74C-E45F66B94067

Spremenjena stališča AKZ

Leta 2001 se je stališče Ameriškega kardiološkega združenja do zaščitne vloge hormonskega nadomestnega zdravljenja pri preprečevanju bolezni srca in ožilja korenito spremenilo. Trenutno velja, da:

  • hormonskega nadomestnega zdravljenja ne uvajamo z namenom preprečevanja in zdravljenja bolezni srca in ožilja;
  • če je bilo hormonsko nadomestno zdravljenje že uvedeno s tem namenom, moramo ponovno pretehtati druge koristi in tveganja dolgotrajnega zdravljenja in se skupaj z uporabnico odločiti o nadaljevanju ali ukinitvi;
  • večina podatkov in priporočil se nanaša na zdravilo Prempro, ki ga običajno uporabljajo v ZDA. Zazdaj še nimamo dovolj podatkov o drugih vrstah hormonskega nadomestnega zdravljenja in se moramo o njem odločati individualno. Natančna priporočila bomo lahko oblikovali šele po zaključku kliničnih raziskav, ki še potekajo.

Zdravilo, ki ga uporabljamo v preventivi kroničnih bolezni, mora biti dokazano učinkovito in ne sme imeti stranskih učinkov, ki bi prevladovali nad ugodnimi. Za preprečevanje bolezni srca in ožilja pri ženskah uporabljamo več zdravil, ki ustrezajo tem merilom: zdravila, ki delujejo proti nastankom krvnih strdkov (Aspirin in druga), zdravila, ki zmanjšujejo raven maščob v krvi, zdravila, ki znižujejo arterijski krvni tlak (predvsem zaviralce receptorjev beta in zaviralce angiotenzinske konvertaze).

V skladu z najnovejšimi ugotovitvami hormonskega nadomestnega zdravljenja po menopavzi ne priporočamo za preprečevanje ali zdravljenje bolezni srca in ožilja.

Avtorica: dr. sc. Barbara Gužič Salobir, dr. med.,specialistka internistka,
Klinični oddelek za žilne bolezni, KC Ljubljana

Vir: www.zasrce.si


Sledite nam