fbpx

Dehidroepiandrosteron – hormon moške moči

Človeško telo, Zdravje in bolezni

DHEA – energijski hormon. Tekmec, ki se upira procesu staranja.

DHEA – energijski hormon – Tekmec, ki se upira procesu staranja

Rudolf S. je bil uspešen vrhunski podjetnik. Mnogo let je z železno roko vodil obsežno podjetje ter bil strah in groza svojih sovražnikov in pred met strahu in čaščenja svojih podrejenih. Toda za pročeljem neupoglji vega profesionalca se je skrivala duševnost, do roba polna dvomov. Rudolfa S. so mučile hude depresije, ki jih je skrbno prikrival javnosti. Včasih je potreboval pol dneva, da se je premagal, segel po slušalki in opravil kakšen neprijeten telefonski pogovor. Svojim tajnicam je zapovedal, da ga morajo zatajiti. On pa je tonil vedno globlje.

V javnosti je Rudolf S. slovel kot energična vodilna osebnost. Ker so ga vse huje mučila obdobja potrtosti in pomanjkanja volje do odločanja, se je o tem posvetoval z vrsto zdravnikov.

Številni pomembni zdravstveni strokovnjaki niso mogli ugotoviti nikakršnih organskih vzrokov za njegovo nadlogo. Tako je bilo vse dotlej, ko je Rudolf S. potrkal pri endokrinologu. Pregled njegovega hormonskega statusa je naposled pojasnil, kje tiči krivec za njegova duševna stanja: zaradi kemoterapije, ki jo je nekoč prestal v boju proti rakavemu obolenju, je prišlo do poškodb, gonadne funkcije – funkcije spolnih žlez  in do okvare v delovanju nadledvične žleze. Zaradi tega mu je primanjkovalo obeh pomembnih hormonov, DHEA in estrogena. Šele z nadomestitvijo manjkajočega DHEA hormona se je Rudolfu S. povrnila njegova nekdanja energija. Po tem nadvse uspešnem zdravIjenju se je zahvalil svojemu endokrinologu: “Podarili ste mi novo živIjenje. Nikdar si ne bi bil mislil, da je lahko moški tako zelo odvisen od hormonov. Včeraj sem deset ur brez prestanka igral golf – kakšen čudovit občutek!”

Dehidroepiandrosteron – hormon moške moči

 Dehidroepiandrosteron (akrajšano DHEA), substanca z neizgovorljivim imenom, velja za hormon moške moči. V absolutni primerjavi. drugimi hormoni je to snov, ki jo človeško telo proizvaja v največji količini: nadledvična skorja moškega je proizvede skoraj 25 do 30 mg dnevno. Kot vsi hormoni iz skupine steroidov, DHEA nastane iz holesterola.

Zanimivo je spoznanje, da se raven DHEA viša z velikostjo možganov. Raziskave pri podganah so, na primer, pokazale, da je v njihovi krvi samo neznatna količina DHEA, pač pa imajo primati (višje razvite vrste opic) tolikšen nivo DHEA kot človek.

DHEA se v telesu moškega kaže na več tipičnih načinov. K njegovim najpomembnejšim lastnostim sodi, da lahko prepreči nastajanje kortizola v telesu. Kortizol je s svojimi 10 do 20 proizvedenimi miligrami na dan količinsko pri moškem na drugem mestu in se izloča predvsem v okoliščinah, ki so za organizem nevarne: pri stresu.

DHEA lahko kot naravni nasprotnik kortizola prepreči njegov negativni učinek s tem, da se veže na kortizolske receptorje in na ta način varuje telo pred nepotrebno izgubo energije. Ker kortizo) zavira tudi uporabo glukoze, ki sicer dviga raven sladkorja v krvi, zaradi česar se nato izloča insulin, DHEA potemtakem ne deluje le aktivno proti stresu in njegovim nezaželenim posledicam na telo, temveč tudi zavira proces staranja. Za povrh kortizol razgrajuje tkivo in zatorej neugodno učinkuje na kosti, mišice in kožo, kar pa dehidroepiandrosteron prav tako uspešno preprečuje.

Kadar telo moškega proizvaja premalo DHEA, bo kortizol z vsemi svojimi slabimi stranmi za organizem prevladal. Kot pomemben parameter v okviru staranja je torej odločilno razmerje med kortizolom in DHEA.

Najnovejše raziskave namigujejo, da je nižji nivo DHEA povezan z nezadostno proizvodnjo eikozanoidov. Gre za spoznanje, da lahko prenizke ravni DHEA enačimo z zmanjšanim nastajanjem za moško
telo tako pomembnih eikozanoidov.

Ameriške študije so opisale vrsto zaželenih učinkov, za katere v telesu poskrbi DHEA:

 • Več moči in energije
  DHEA z zaviranjem proizvodnje kortizola zmanjšuje nepotrebno potrošnjo energije v telesu. Moški z visokim nivojem DHEA ne le, da izžarevajo več energije in moči, temveč nevrotropni (v živčni sistem usmerjeni) učinek DHEA krepi in koristno vpliva tudi na njihove umske
  sposobnosti, kot so sposobnost zaznavanja, zmožnost pomnenja in druge kognitivne lastnosti.
 • Manj obolenj srca in ožilja
  Tveganje za razvoj obolenj srca in ožilja se pri normalnem ali povečanem nivoju DHEA zmanjša. Tudi stopnja smrtnosti je v tem primeru nižja kot pri nezadostni ravni DHEA.
 • Telesna teža ni presežena ali pa je samo neznatno večja
  DHEA v telesu podpira razgradnjo maščobnih tkiv.
 • Izboljšana imunska funkcija
  Dehidroepiandrosteron krepi imunsko odpornost moškega.
 • Zavira stres
  DHEA zadržuje izločanje stresnega hormona kortizola, ki požene v višino krvni tlak in utrip.

Kako nastaja v telesu DHEA?

Tako kot njegov nasprotnik kortizol, DHEA večidel nastaja v nadledvični skorji. Njegovo nastajanje sprošča in vodi isti hormon kot pri kortizolu, in sicer hipofizni hormon ACTH (adrenokortikotropni hormon). V kolikšni meri lahko ACTH učinkuje, pa je odvisno od tako imenovanega cikličnega AMP-ja (adenozinmonofosfata) v funkciji drugotnega posrednika.

Izločanje DHEA je večje, kadar je tudi raven cikličnega AMP-ja povišana oziroma v območju zdravega stanja. Če v nadledvični skorji nastaja ustrezna raven cikličnega AMP-ja, se začne prva stopnja nastanka DHEA v telesu. Pri tem pride do sproščanja holesterola iz nadledvične žleze.
Ta prosti holesterol se pomika k posamičnim celicam in prodira v celične “generatorje”. Tam po vrsti reakcij nazamitohonarije. dnje nastanejo pregnenoloni – vmesna stopnja pri nastanku steroidov, ki se lahko takoj pretvorijo naprej v tri različne hormone: v progesteron, v kortizol in v DHEA.

 Vzrok za zmanjšano proizvodnjo DHEA v naraščajoči starosti je gotovo upad cikličnega AMP-ja, ki sploh omogoča nastajanje DHEA. Kadar ciklični AMP upade, je moč nanj pozitivno vplivati tako, da spodbudimo proizvodnjo dobrih eikozanoidov, kar najenostavneje dosežemo že, če zmanjšamo vnos kalorij.

Poskusi pri opicah rezus so nedvoumno pokazali, da se nivo DHEA znatno dvigne, če jih prikrajšamo za določeno število kalorij. Ob vsem tem pa je pomembno, da uživamo tiste snovi, ki so predpogoj za nastanek eikozanoidov, in sicer večkratno nezasičene maščobne kisline (te, na primer, vsebujeta ribje in olivno olje).

Preden se odločite za hormonsko nadomestitev DHEA, vsekakor najprej poizkusite načrtno zmanšati število kalorij in uživajte ribje oziroma olivno olje.

Vir: knjiga Moški za tretje tisočletje


Sledite nam