fbpx

Serotonin – hormon za srečo

Človeško telo, Zdravje in bolezni

"Pravo srečo si vsak skuje sam, in sicer le tako, da s pomočjo svojih čustev postane neodvisen od usode." Wilhelm von Humboldt Kaj je v…

“Pravo srečo si vsak skuje sam, in sicer le tako, da s pomočjo svojih čustev postane neodvisen od usode.”
Wilhelm von Humboldt

Kaj je v življenju moškega sreča? Po opredelitvi psihofiziologije je sreča nehoteno čustvo, ki traja komaj nekaj sekund. Prijetno občutje,naj bo to trenutek orgazma ali pa ugriz v tablico čokolade. Vse, kar čutimo in mislimo, vede ali nevede, je rezultat zapletenih postopkov v naših možganih.

Sposobnost, da občutimo srečo, je v veliki meri kemični proces med hormoni in živci. V človeškem telesu za dobro voljo skrbita predvsem hormona serotonin in nevrotransmitor dopamin.

Serotonin je moški hormon za srečo. Več serotonina ko proizvede telo, srečnejši, bolj jasnogledi in bolj vzneseni smo. Serotonin je odločilen za duševno uravnovešenost, poleg tega pa vpliva na odnos do hrane, na cirkadiani ritem, na razpoloženje, na spolno vedenje in občutek za bolečino.
Pomanjkanje serotonina lahko privede do brezvoljnosti in motenj spanca, kajti ta hormon ugodno vpliva tudi na uravnavanje spanja.

 Serotonin nastaja iz aminokisline L-triptofan v telesnih tkivih, med drugim v možganih. Predvsem deluje kot prenašalec v želodčnem in črevesnem traktu in je nepogrešljiv za zaustavljanje krvavitev.
Enako kot noradrenalin, tudi serotonin prenaša signale od živčne celice do živčne celice. Brž ko prejme nevron električni dražljaj, proizvaja na svojih sinapsah (na mestih, kjer je povezan z drugimi nevroni) serotonin in ga izloča. Receptorji na zunanji ovojnici prevzamejo hormon in prevedejo kemieni impulz naprej v notranjost celice, kjer se pretvori v elektrieni potencial. Več receptorjev ko je zasedenih, močnejši je signal. Sedaj so študije pokazale, da v organizmu depresivnih moških nastaja premalo serotonina. Z drugimi raziskavami so znanstveniki želeli dokazati, da imajo depresivne osebe mnogo manj živčnih celic, ki uporabljajo serotonin kot prenašalno snov. Vendar naj bi depresivni Ijudje imeli več receptorjev za svojega prenašalca, kar si endokrinologi razlagajo kot izravnavo primanjkljaja. Različne substance, kot denimo estrogen, lahko spodbudijo izločanje serotonina. Estrogen hkrati zavira njegovo razgradnjo, tako da se začne kopičiti serotonin.

Iz knjige Moški iz tretjega tisočletja >>>


Sledite nam