fbpx

Celulit – kako se ga znebiti?

Bolezni, Zdravje in bolezni

Celulit povzroča težave predvsem ženskam. V svetu kar 80% žensk trpi za to nadlogo. Kaj je celulit, kako ga odpravimo?

Celulit povzroča težave predvsem ženskam. V svetu kar 80% žensk trpi za to nadlogo.

Kaj je celulit?

Celulit je maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo zelo težko odpraviti. Je želatini podobna snov sestavljena iz maščobe, vode in odpadkov, ujeta tik pod kožo. Nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih. V prvi fazi nastajanja se celulita ne opazi, ko pa začne tekočina počasi zastajati, se pod prsti začutijo drobni vozljički. Počasi tekočina postaja gostejša, koža pa se vse bolj guba in dobi videz “pomarančne kože”. Ko pa je tekočina že tako gosta in vozlički trdi, nastanejo luknjice in zatrdline.

Celulit je posledica načina življenja, naredi pa se v večini primerov zaradi nezdrave prehrane in premalo gibanja. Nekateri ljudj pa so h kopičenju maščobnih celic gensko nagnjeni.

Ali imajo tudi moški celulit?

Moški večinoma nimajo celulita, ker se moško in žensko vezno tkivo med seboj razlikujeta. Oporne kolagenske niti moškega tkiva so med seboj trdno prepletene in manj raztegljive kot pri ženskah, zato se maščoba pri moških bolj enakomerno porazdeli in ne povzroča celulita.

26BD105C-4FF0-11E1-86EB-E45F66B94067

Kako odpravimo celulit?

Z veliko gibanja, veliko tekočine (voda, nesladkan čaj), zdravo prehrano in masažo. Z aktivnim hujšanjem celulita ne odpravimo, temveč zmanjšamo le obseg maščobnih tkiv. Najbolj naraven način odpravljanja celulita je ročna masaža in vse kar pospešuje cirkulacijo.

Vsaj trikrat na teden telesu privoščimo masažno kopel z sisalovo rokavico, da povečamo prekrvavitev in odpravo celulita. Prekrvavitev lahko pospešimo tudi z ledenimi obkladki, katere polagamo na prizadete dele telesa. Z ledeno masažo bomo spodbudili kroženje krvi, pore se bodo zožile, vezno tkivo pa bo postalo čvrstejše in bolj napeto.

Zelo priporočljivo živilo v boju proti nadležnemu celulitu je ananas. Ta sočni sadež vsebuje ogromno število encimov, ki vzpodbujajo prekrvavitev in pospešujejo izločanje vode in odpadnih snovi iz telesa.

Še nasvet

Če želite čimprej odplakniti vso nesnago in škodljive snovi, si vsako jutro privoščite kozarec sveže stisnjene limonade.


Sledite nam