fbpx

Zgaga

Bolezni, Zdravje in bolezni

Kadar je kisla želodčna vsebina dalj časa v stiku s sluznico požiralnika, jo poškoduje, kar občutimo kot bolečino oz. zgago.

Hrana potuje skozi usta v požiralnik in nato v želodec. V želodcu je vedno nekaj kisle vsebine, vendar spodnji del požiralnika, ki je običajno zaprt, preprečuje, da bi želodčna vsebina zatekla v požiralnik . Po zaužitju hrane se spodnji del požiralnika sprosti in zalogaj hrane preide v želodec. Sprostitev spodnjega dela požiralnika traja le kratek čas. Takrat lahko želodčna vsebina priteče tudi v požiralnik, vendar je to premajhna količina, da bi povzročila težave.

Pri nekaterih ljudeh traja sprostitev spodnjega dela požiralnika pri hranjenju dalj časa ali se pojavi celo brez predhodnega požiranja . To je običajno vzrok za obilno vračanje želodčne vsebine v požiralnik.

Kadar je kisla želodčna vsebina dalj časa v stiku s sluznico požiralnika, jo poškoduje, kar občutimo kot bolečino oz. zgago.

Ljudje, ki občutijo zgago, imajo pogosto še druge težave. Najpogosteje se pojavi prehodno vračanje želodčne vsebine v ustno votlino brez bruhanja. Ta pojav se imenuje regurgitacija .

Kadar bolnik občuti zgago in ob tem lahko še regurgitacijo, govorimo o gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB).

GERB je zelo pogosta kronična bolezen prebavil, ki pomembno vpliva na kakovost življenja. Bolezen lahko traja vse življenje in jo lahko spremljajo tudi hujši zapleti, ki so posledica vnetja v požiralniku.

12A1C0C4-516F-11E1-8920-E45F66B94067

Več o tem si preberite na Lekovi strani >>


Sledite nam