fbpx

Želodčne težave

Bolezni, Zdravje in bolezni

Želodčne težave? Razjeda je najpogostejša želodčna težava. Kislina in ostali prebavni sokovi, ki jih izloča želodec včasih napadejo sluznico prebavil. Takšno dogajanje preprečuje zaščitni sloj…

Želodčne težave?

Razjeda je najpogostejša želodčna težava. Kislina in ostali prebavni sokovi, ki jih izloča želodec včasih napadejo sluznico prebavil. Takšno dogajanje preprečuje zaščitni sloj sluzi ter hitrost s katero celice iz globine nadomeščajo poškodovane celice na površini. Najpogosteje tako občutljivo ravnotežje poruši prekomerno izločanje kisline. Posledično se razvije razjeda (Peptični ulkus).
Peptični ulkusi najpogosteje nastajajo v požiralniku, želodcu ali dvanajstniku. Značilni simptom je razjedajoča bolečina v trebuhu, kadar je želodec prazen.

Vzroki

Sluznica dvanajstnika in želodca je v nenehni nevarnosti, da erodira zaradi kisline, ki jo izloča želodčna stena. Spodnji del požiralnika je v nevarnosti le pri vračanju kislega želodčnega soka navzgor.
Nekateri Ijudje imajo peptični ulkus v družinski anamnezi. Psihični stres lahko prispeva k poslabšanju že obstoječega ulkusa.
Ocenjujejo, da se ulkus dvanajstnika kdaj v življenju pojavi pri enem od 10 ljudi, želodčni pa približno pri enem izmed 30 ljudi. Pogostnost želodčnega ulkusa je pri moških in ženskah približno enaka. Obe vrsti ulkusa sta najpogostejši pri ljudeh v srednjih letih.

Simptomi

Mnogi ljudje s peptičnim ulkusom nimajo simptomov, a večina jih ima pekoče ali razjedajoče bolečine v trebuhu, ki jih včasih ponoči prebujajo. Bolečina ulkusa na dvanajstniku pogosto pojenja po jedi, vendar se po nekaj urah povrne.
Drugi simptomi, ki spremljajo obe vrsti ulkusa, so izguba apetita , spahovanje, občutek napetosti v trebuhu, hujšanje in bruhanje (ki navadno bolečino olajša).

Zapleti

Najpogostejši zaplet peptičnega ulkusa je krvavitev iz razjede. Huda krvavitev povzroči bruhanje krvi in črno blato ter zahteva takojšnjo medicinsko pomoč. Kronična krvavitev lahko povzroči anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Zdravljenje

Antacidi nevtralizirajo prebitek kisline in pomagajo pri celjenju ulkusov. Takšna zdravila odpravijo bolečino, če jih bolnik redno jemlje in obenem upošteva še druge ukrepe. To je včasih dovolj, da se ulkus zaceli. Kadar to ne zadostuje in so simptomi trdovratni, je potrebno strokovno zdravljenje. To so navadno protiulkusna zdravila, ki zmanjšajo pridelovaje kisline, ali sukralfat, ki ulkus varovalno prekrije.
Pri več kot dveh tretjinah bolnikov zdravila ozdravijo ulkus v šestih do osmih tednih po začetku jemanja. Preostala tretjina navadno potrebuje dolgotrajno zdravljenje z zdravili. Zelo redko se ulkus ne odziva na zdravila in ga je treba zdraviti kirurško.

Samopomoč

  • izogibajte se kajenja
  • izogibajte se alkohola, kave in čaja
  • ne uporabljajte zdravil, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino
  • izogibajte se stresom
  • jejte več majhnih obrokov v rednih razmakih, ne le v dveh ali treh velikih

Sledite nam