fbpx

Halitoza – ustni zadah

Bolezni, Zdravje in bolezni

Kronični zadah iz ust, ki mu strokovno rečemo halitoza, je za posameznika lahko velik osebni in socialni problem.

Kronični zadah iz ust, ki mu strokovno rečemo halitoza ali tudi fetor ex ore, je za posameznika lahko velik osebni in socialni problem. O njem govorimo, če zadah ne mine po umivanju zob in ga imamo vsak dan. Za zobozdravnike in zdravnike je izziv, da najdemo prave vzroke za težave in da lahko ljudem pomagamo. Za težavo se lahko skrivajo tudi hude bolezni.

Kronični ustni zadah ima kar precej ljudi. Ocenjujejo, da ima vsak deseti odrasel človek občasno težave zaradi zadaha. Posredno se to vidi po velikih zaslužkih farmacevtskih firm, ki prodajajo ustne vode. V ameriški študiji so anketirali mlada dekleta z vprašanjem, če so kdaj čutile, da imajo neprijeten zadah iz ust tudi po jutranjem umivanju zob. Kar polovica gospodičen je odgovorila pritrdilno. Pri ljudeh starejših od 70 let so ugotovili kronični zadah v več kot 20 %.

Vzroki za zadah iz ust so lokalni in sistemski. Pri lokalnih vzrokih gre za bakterijski razpad organskih snovi v ustih, nosu, žrelu, požiralniku in pljučih. Tipičen odbijajoč zadah iz ust nastane, če se na določenem mestu prekomerno razmnožijo anaerobne bakterije, ki razkrajajo beljakovine. Nastanejo hlapne žveplove spojine – vodikov sulfid in merkaptani z močnim in neprijetnim vonjem.

Gnijejo lahko ostanki hrane, vnetne in druge celice, beljakovine v slini, izcedku iz nosu, kri, tujki. Zato možne lokalne vzroke iščemo v slabi ustni higieni, vnetju obzobnih tkiv, vnetju dlesni, oblogah na korenu jezika, postnazalnem izcedku, kroničnem vnetju mandeljev, žrela, obnosnih sinusov, atrofičnem in hipertrofičnem vnetju nosne sluznice, tujkih v nosu in požiralniku, organskih ali funkcionalnih zožitvah požiralnika, divertiklu požiralnika, vnetju požiralnika, kroničnem bronhitisu, bronhiektazijah, abscesu pljuč, pljučnem raku. Od sistemskih bolezni pa je možen vzrok dehidracija, povišana telesna temperatura, splošna izčrpanost, jetrna in ledvična obolenja ter sladkorna bolezen.

Najpogostejši vzroki ustnega zadaha

Groba ocena pravi, da je med desetimi preiskovanci s kroničnim zadahom pri osmih vzrok v ustih. Trije med njimi imajo kronično vnetje obzobnih tkiv in mehke obloge na zobeh ostali pa vlecljiv, belkast izcedek iz nosu po zadnji strani žrela in obloge na jeziku. Seveda so vzroki največkrat prepleteni, saj v ustni votlini ni anatomskih preprek za bakterije, vnetne celice in slino.

Na hrbtišču jezika se na razbrazdani sluznici zelo pogosto nabirajo ostanki hrane, sluz, slina, celice itd, ki so odlično gojišče za bakterije.

Problemi z ustnim zadahom

Zmote in resnice o ustnem zadahu

Ljudje na splošno slabo poznajo prave razloge za ustni zadah in imajo zmotno predstavo o njem.

Najpogostejše zablode pri ustem zadahu:

  • Izvira iz želodca
  • Izvira iz pljuč
  • Je deden
  • Možno ga je odpraviti z ustnimi vodami
  • Možno ga je odpraviti z žvečilnimi gumiji
  • Možno ga je odpraviti s temeljitejšim in pogostejšim umivanjem zob
  • Povzroča ga slaba prebava in določena hrana
  • Cigarete prekrijejo neprijetenj vonj iz ust

 

Kako zadah merimo in kako pomagamo

V ambulanti za ustni zadah prvi pogovor in pregled naredimo timsko zobozdravnik in zdravnik. Preiskovanec že prej dobi navodila kdaj in kako naj pride pripravljen na pregled da bo preiskava uspela. S seboj prinese tudi izpolnjen vprašalnik o ustni higieni, morebitnih drugih boleznih, zdravilih, ki jih uživa in trajanju halitoze. Stopnjo zadaha ocenjujemo subjektivno, tako da nam preiskovanec dahne v nos. Objektivno pa je bilo še do pred nekaj leti težko oceniti stopnjo zadaha. Danes imamo napravo Halimeter, namizni plinski monitor, ki meri hlapne žveplove spojine v zraku. Z njim potrdimo ustni zadah, ocenimo stopnjo halitoze, ločimo med nosnim in ustnimzadahom ter na kontrolnih pregledih ocenjujemo učinek vseh aktivnosti pri preprečevanju zadaha.

Halimeter je v posameznih primerih nepogrešljiv, da objektivno izključimo zadah, čeprav je preiskovanec prepričan, da ga ima. V tem primeru, ki niso redki, govorimo o namišljeni
halitozi.

Pri večini preiskovancev najdemo vzrok za halitozo. Cilj zdravljenja je odstranjevanje bakterij, ki proizvajajo vodikov sulfid in gojišč na katerih te bakterije uspevajo. Ker so največkrat vzroki za zadah v ustih je zdravljenje pogosto domena zobozdravnika: zamenjava previsnih plomb, ruvanje in plombiranje karioznih zob, odstranjevanje zobnih oblog itd. Bolniku natančno razložimo kaj je pravilna in redna ustna higiena ter svetujemo pri izbiri primerne zobne paste. Pri napredovali obliki obolenja obzobnih tkiv bolnika napotimo na pregled k specialistu za ustne bolezni. če so vzrok zadaha obloge na korenu jezika je zelo učinkovito mehanično odstranjevanje oblog in izpiranje ter grgranje z v ta namen narejeno ustno vodo. Za nos predpišemo razpršilo.

Če pa vzroka za zadah ne najdemo v ustih in na podlagi pogovora posumimo, da gre za druge vzroke, bolnika napotimo na usmerjen specialistični pregled.

Več informacij najdete na spletnih straneh: www.ordok.com


Sledite nam