Kaj je AIDS in kaj je HIV?

anonimni uporabnik, 11. avgust 2009
Ostalo

AIDS je sindrom, skupek bolezenskih znakov in simptomov, ki predstavljajo zadnjo fazo okužbe s HIV (oslabljen imunski sistem).

HIV

H – human – človeški
I – immunodeficiency – oslabljen imunski sistem
V – virus – virus

Virus imunske pomanjkljivosti (HIV) je povzročitelj sindroma imunske pomanjkljivosti (AIDS). Spada v rod Lentivirusov, ki pripada družini Retroviridae. Poznamo dva tipa: HIV-1 in HIV-2, v vsakem tipu pa še številne podtipe.

AIDS

A – aquired – pridobljen
I – immuno – imunski
D – deficiency – pomanjkljivost
S – syndrome – sindrom

AIDS je sindrom, skupek bolezenskih znakov in simptomov, ki predstavljajo zadnjo fazo okužbe s HIV, ko se bolnikov imunski sistem ni več sposoben ubraniti oportunističnih okužb in ko se množično pojavljajo malignomi, sicer redki pri imunsko zdravih osebah.

Imunski sistem: je obrambni sistem telesa. Varuje nas pred okužbami z raznovrstnimi mikroorganizmi (bakterije, virusi, glive…). Tvori ga več vrst celic. Virus HIV napade naše obrambne celice (predvsem limfocite, makrofage in celice mikroglije) in tako oslabi naš obrambni sistem. Tako postane naše telo dovzetnejše za različne okužbe.

Oportunistične okužbe: so okužbe z mikroorganizmi, ki pri zdravem človeku ne povzročajo bolezni. Človek z oslabljenim imunskim sistemom pa zboli.

Okužba s HIV

Virus HIV napade celice imunskega sistema. Predvsem so prizadeti limfociti T, pa tudi druge celice, ki imajo na svoji površini CD4 receptorje. To so posebne beljakovinske molekule na celičnih membranah. Te pa uporabi virus HIV, da pride v celico.

1. Akutni HIV sindrom

Približno dva do šest tednov po okužbi se lahko pojavi (v 53%-93%) blaga, kratkotrajna bolezen, ki je podobna gripi ali infekcijski mononukleozi.

Pogosti klinični znaki:
zvišana temperatura (97%) z nočnim znojenjem
povečane bezgavke(77%)
vnetje žrela (75%)
makulopapulozni izpuščaj (70%)
bolečine v mišicah in sklepih (58%)
driska (33%)
glavobol (30%)

2. Asimptomatska HIV okužba

Akutnemu HIV sindromu oz. obdobju v katerem se običajno pojavi (lahko pa tudi ne) sledi ponavadi obdobje brez simptomov. Danes inkubacija od okužbe do izraženega AIDS-a v razvitem svetu traja 10-11 let (podatki se od vira do vira razlikujejo). V obdobju brez simptomov so ljudje brez težav, čeprav jim imunski sistem postopoma popušča.

3. Zgodnja simptomatska faza okužbe s HIV

Nekateri bolniki razvijejo že kmalu po okužbi nespecifične splošne bolezenske znake, ki trajajo od nekaj tednov do 1 leta. Med te simptome štejemo: utrujenost, subfebrilno stanje, glavobol nočno potenje, lažje ponavljajoče driske, izguba apetita in hujšanje.

4. Napredujoča simptomatska faza okužbe s HIV

Imunski sistem hitro slabi, število limfocitov T CD4+ pade pod 200/mm3 in bolniki postanejo zelo dovzetni za oportunistične okužbe in AIDS demence, ki pa jih spremljajo tudi huje izraženi splošni simptomi (visoka temperatura, bruhanje, izguba apetita, driske..).

5. Pozna faza HIV okužbe

Imunski sistem je popolnoma porušen, število limcocitov T CD4+ je pod 100/mm3. Bolnik je močno dovzeten za okužbe z citomegalovirusom, Mycobacterim-avium complex in k hudim oblikam demence in s tem k hitremu propadanju. Pogosti so še: limfomi možganov, razširjeni Kaposijev sarkom, toksoplazmoza možganov, kriptokokni meningitis,…

6. Smrt

Okužba s HIV se praviloma konča s smrtjo. Bolniku odpove eden od vitalnih organov. Človek okužen s HIV praviloma ne urme zaradi HIV, temveč zaradi drugih okužb, ki napadajo s HIV oslabljeno telo. HIV je v tem primeru le posrednik smrti.

Po izboru uredništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
19.03.2024 ob 08:51
112,964
19.03.2024 ob 08:46
Preberi več

Več novic

New Report

Close