fbpx

18. APRIL EVROPSKI DAN PACIENTOVIH PRAVIC

Bolezni, Zdravje in bolezni

Ljubljana 18. aprila (STA) – Slovenske nevladne organizacije se že drugo leto zapored pridružujejo pobudi italijanske nevladne organizacije Active Citizenship Network (ACN) ob Dnevu pacientovih…

Ljubljana 18. aprila (STA) – Slovenske nevladne organizacije se že drugo leto zapored pridružujejo pobudi italijanske nevladne organizacije Active Citizenship Network (ACN) ob Dnevu pacientovih pravic – 18. aprilu. ACN si prizadeva, da bi dan uradno priznala tudi Evropska komisija in s tem potrdila pomen pravic pacientov. Letos se pobudi pridružuje 20 držav iz vse Evrope.

Slovenske nevladne organizacije bodo na dan opozorile z informacijo za medije in novicami na svojih spletnih straneh. Zaključni dogodek pa bo Evropska konferenca 22. aprila 2009 v Evropskem parlamentu v Strassbourgu. S sodelovanjem z ACN sta začela Pravno informacijski center nevladnih organizacij – PIC in slovenska Europa Donna, letos pa se jima pri opozarjanju na pomen izvajanja pravic pacientov pridružujejo Zveza društev za boj proti raku, Slovensko društvo hospic, Slovensko društvo staršev otrok z rakom, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemiijo, L&L, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, so omenjena društva zapisala v sporočilu za javnost. Kot so pojasnili, je ACN skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami že v letu 2002 oblikovala Evropsko listino o pacientovih pravicah, ki vključuje 14 univerzalnih pravic.

Med drugimi tudi pravico do preventive, dostopnosti do zdravstvenih storitev, informiranosti o zdravstvenem stanju, dogovora o sodelovanju pri izbiri zdravstvenih storitev, do proste izbire med postopki in načini zdravljenja, do zasebnosti in zaupnosti osebnih podatkov, vključno s podatki o zdravstvenem stanju,..itd. Kot prvi pereči problem v Sloveniji v društvih navajajo izvajanje zakonodaje na področju pacientovih pravic – Slovenija je sprejela zakon v letu 2008, “vendar ta še vedno ni v celoti izpolnjen. Niso še imenovani vsi zastopniki pacientovih pravic. Ne dela še komisija za pacientove pravice pri ministrstvu za zdravje,” so zapisali. Težavno je po njihovih ocenah uvajanje celostne, na bolnika osredotočene obravnave, ki že od vsega začetka vključuje tudi psihosocialno pomoč tako bolnikom kot njihovim svojcem.

Premalo pa je poudarjen pomen rehabilitacije in ponovnega vključevanja bolnikov v delovni in družbeni proces, opozarjajo v društvih. Pravno informacijski center nevladnih organizacij – PIC na podlagi opravljanja koncesije svetovanja potrošnikom opaža tudi težavo, ki jo imajo fizične osebe, ko čakajo na osebnega zobozdravnika, so navedli in izpostavili tudi zelo visoke cene doplačila pri zobozdravstvenih storitvah. Društva še opozarjajo, da so o pravicah bolnikov premalo informirani strokovnjaki in tudi bolniki sami.


Sledite nam