TEDEN BOJA PROTI RAKU: VSAKO LETO ZBOLI VEČ KOT 10.000 SLOVENCEV

Bolezni, Zdravje in bolezni

Ljubljana – V Sloveniji zboli za rakom vsako leto več kot 10.000 prebivalcev. Najpogostejša oblika raka pri moških je rak prostate, pri ženskah pa rak…

Ljubljana – V Sloveniji zboli za rakom vsako leto več kot 10.000 prebivalcev. Najpogostejša oblika raka pri moških je rak prostate, pri ženskah pa rak dojk. V obdobju 2001-2005 je bilo relativno petletno preživetje pri moških 51-odstotno, pri ženskah pa 65-odstotno, ob letošnjem tednu boja proti raku navajajo na Statističnem uradu RS (Surs).

Prvi teden v marcu je že tradicionalno posvečen boju proti raku. Letos poteka pod geslom Storite kaj za svoje zdravje. Teden boja proti raku je klic k ukrepanju, saj postaja rak v Evropi in drugod po svetu vse večji javnozdravstveni problem. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je leta 2008 za rakom zbolelo blizu 12 tisoč ljudi.

Več kot polovico vseh novih primerov raka gre na račun petih najbolj razširjenih rakavih bolezni, in sicer raka debelega črevesa in danke, pljuč, dojke, prostate in kožnega raka, navajajo v Društvu za boj proti raku Velenje. Podatke o incidenci raka (ali pogostnosti raka oz. obolevnosti za rakom) v Sloveniji zbira že od leta 1950 Register raka za Slovenijo na Onkološkem inštitutu. Ta spremlja tudi podatke o preživetju bolnikov s to boleznijo ter ocenjuje prevalenco (tj. število vseh bolnikov, starih in novih, z določeno boleznijo v kaki populaciji v določenem obdobju, npr. na določeni dan).

Slovenija sodi med države s srednje visoko stopnjo obolevnosti in umrljivosti za rakom. V obdobju 1996-2005 se je obolevnost za rakom v Sloveniji povečala med moškimi za 40 odstotkov, med ženskami za 35 odstotkov, umrljivost pa za 11 odstotkov pri moških in za 14 odstotkov pri ženskah, navajajo na Sursu. Pri moških v Sloveniji je bil leta 2005 najpogostejši rak prostate (v letu 2005 15,7 odstotka vseh rakov, ugotovljenih pri moških), pred tem pa je bil na prvem mestu pljučni rak (pri moških najpogostejši rak od leta 1967). Incidenca pljučnega raka se je pri nas povečevala do začetka devetdesetih let 20. stoletja. Pri ženskah v Sloveniji pa je – podobno kot v večini razvitih držav – še vedno (2005) najpogostejši rak dojk. Obolevnost za to vrsto raka se po podatkih Registra raka za Slovenijo povečuje od leta 1950. Po podatkih o obolevnosti za to boleznijo, to je okrog 91 obolelih (oz. toliko primerov ugotovljene bolezni) na 100.000 žensk letno (okrog 1600 novih bolnic letno), se Slovenija uvršča v sredino svetovne lestvice. Za rakom dojk pogosteje zbolevajo ženske v osrednji in zahodni kot ženske v vzhodni Sloveniji. Zelo redko zbolijo za rakom dojk ženske pred 30. letom starosti, tri četrtine zbolelih žensk pa zboli po 50. letu starosti.

Pri obeh spolih se incidenca veča pri raku debelega črevesa in danke, malignem melanomu ter drugih kožnih rakih, trebušni slinavki in ne-Hodgkinovih limfomih. Pri moških se veča še incidenca raka mod, pri ženskah pa pljučnega raka ter raka materničnega telesa. Incidenca raka materničnega vratu se od leta 1999 v Sloveniji ne povečuje več. Pojavljanje posameznih vrst rakov je odvisno od starosti ljudi in njihovega spola, navajajo na Sursu. Podatki Registra raka za Slovenijo kažejo, da je 87 odstotkov vseh bolnikov z rakom starejših od 50 let.

V Sloveniji je bilo med 10.720 osebami, obolelimi v letu 2005 za rakom, oseb, starih manj kot 19 let, manj kot en odstotek; tri odstotke teh oseb je bilo starih med 20 in 34 let, 10 odstotkov je bilo starih med 35 in 49 let, 44 odstotkov od 50 do 69 let, 43 odstotkov pa 70 let ali več. Pri otrocih z rakom so leta 2005 v Sloveniji prevladovale levkemije in možganski tumorji, pri mladostnikih in mladih odraslih pa rak mod oz. rak materničnega vratu (po 25. letu).

V starosti med 35. in 49. letom sta bila pri moških najpogostejša rak glave in vratu ter pljučni rak, pri ženskah pa rak dojk in materničnega vratu. Rak debelega črevesa in danke je bil med najpogostejšimi pri osebah, starih 50-74 let; pri starejših od 75 let pa je bil pri moških najpogostejši rak prostate, pri ženskah pa je bil še vedno najpogostejši rak dojk, za tem pa rak debelega črevesa in danke ter želodčni rak, še navaja Surs. Zveza slovenskih društev za boj proti raku letos še posebno pozornost namenja Evropskemu kodeksu proti raku. Po mnenju strokovnjakov bi z upoštevanjem navodil kodeksa lahko tretjino rakov preprečili, tretjino pa uspešno zdravili, saj bi bili odkriti v začetni fazi razvoja bolezni. V Društvu za boj proti raku Velenje vsem svetujejo, da si nasvete kodeksa preberejo in jih koristno uporabijo.

“Preprosto živite po njih. 11 dobrih nasvetov se glasi: ne kadite, omejite pitje alkoholnih pijač, upoštevajte načela zdrave prehrane, povečajte telesno dejavnost in pazite na telesno težo, izogibajte se čezmernemu sončenju, spoštujte predpise o varnosti pri delu, bodite pozorni na vsako spremembo na svojem telesu, pazite na neobičajne spremembe svojega počutja, ženske, hodite redno na ginekološke preglede, ženske, redno si pregledujte dojke ter cepite se proti hepatitisu B,” navajajo v velenjskem društvu za boj proti raku. Slovenija ima sicer tri državne preventivne presejalne programe za raka, in sicer Doro za rak dojk, Zoro za rak materničnega vratu ter program Svit za preventivo in zgodnje odkrivanje raka debelega črevesja in danke.


Sledite nam