fbpx

NOVOSTI V ZDRAVLJENJU RAKA DEBELEGA ČREVESA IN DANKE

Bolezni, Zdravje in bolezni

V sredo, 5. novembra 2008 je v dvorani Vrtnica hotela Union potekala novinarska konferenca posvečena predstavitvi pomembne novosti v  zdravljenju raka debelega črevesa in danke….

V sredo, 5. novembra 2008 je v dvorani Vrtnica hotela Union potekala novinarska konferenca posvečena predstavitvi pomembne novosti v  zdravljenju raka debelega črevesa in danke.

Medicina, prilagojena posameznemu bolniku, je medicina prihodnosti. Želja po bolj specifičnem zdravljenju, ki bo imelo učinek pri točno določenih indikacijah, je vodilo znanstvenikov, tudi ali zlasti še vseh, ki raziskujejo področje onkologije. Korak v to smer je določanje biomarkerjev, ki so pomembni za bolj specifično diagnostiko, a tudi za bolj specifično zdravljenje.

Pomembna letošnja novost je določanje statusa gena KRAS. Za rak debelega črevesa in danke je gen KRAS prvi klinično uporaben biomarker, ki napoveduje kako se bodo bolniki odzvali na določena zdravljenja.

Na tiskovni konferenci so sodelovali:

  • dr. Janja Ocvirk, dr. med., Onkološki inštitut Ljubljana
  • znan. svetnik dr. Srdjan Novaković, univ. dipl. biol., Onkološki inštitut Ljubljana

Strokovnjaki so pojasnili vlogo biomarkerja KRAS pri tumorjih debelega črevesa in danke in spregovorili o tem, kako bo zdravljenje v prihodnje prilagojeno bolnikom prav na podlagi določanja statusa gena KRAS.

Več o KRAS >>>


Sledite nam